EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Шотландия ще забрани отглеждане на ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шотландия ще забрани отглеждане на ГМО

mail17:46 | 10.08.2015прегледи 1514 коментарикоментари 0


Шотландия реши да забрани отглеждането на генно-модифицирани култури на своя територия, за да запази статута си на зелена и чиста страна, съобщи министърът на селското стопанство Ричард Локхийт.

Както предава АФП, цитирана от БГНЕС, Шотландия е решила да се възползва от новите европейски правила, позволяващи на страните индивидуално да отказват отглеждането на разрешени от Евросъюза ГМО.

Разтревожен съм, че евентуално разрешение за отглеждането на ГМО може да накърни нашия образ на чиста и зелена страна и да навреди на продоволствения отрасъл, който носи 14 милиарда лири, казва Локхийт в публикувано комюнике.

Според решение на Европейския парламент всяка страна-членка на Съюза може да се позове на социално-икономически причини, на такива свързани с околната среда или развитието на територията, за да се противопостави на отглеждането на ГМО на своя територия, макар такова разрешение да е било дадено от Брюксел за съответните семена.

Британското правителство е по-благосклонно към ГМО, но селскостопанската политика е децентрализирана и е от компетенцията на правителствата на автономните региони на страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg