EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шотландец:Защо не пиете малцово уиски?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шотландец:Защо не пиете малцово уиски?

mail09:15 | 16.10.2012прегледи 2754 коментарикоментари 0


Дарил Халдейн e международен „адвокат“, застъпник и проповедник на шотландската дестилерия "Хайланд Парк". Ролята на Дарин е фокусирана върху познаваемостта на марката, дистрибуцията в цял свят и повишаване на усилията за обучения в ключовите пазари. Той има първокласни умения, знае много тайни и интересни истории за "Хайланд Парк", които разкри по време на Уиски Фест София 2012.

 
 

Данаил Алеков
- Г-н Халдейн, какви са впечатленията ви от консумацията на уиски в България?
- Вие сте една много интересна нация. Пиете блендирано уиски със сода или кока-кола, но се забелязва малка прогресия. Следващата стъпка е да започнете да пиете малцово уиски. За целта хората трябва да са информирани къде се произвеждат малцови уискита, по какъв начин става дестилацията и естествено да опитат от него.
- Как се придобива уиски култура?
- Когато опитате една чаша уиски, усещате неговия вкус и аромат. Когато обаче някой ви каже нещо повече за този продукт, тази чаша ви се струва съвсем различна. А когато опитате друго уиски от същата дестилерия, ще си кажете: „Уау, това е напълно различно!“. Тогава вече ще знаете, че това е така защото двете уискита са от различни бъчви. По този начин вие преоткривате уискито, без да е необходимо да сте експерт или да знаете всичко за бъчвите.
Много хора отпиват от уискито заради вкуса и изживяването. За мен, като шотландец, който работи в уиски индустрията, да изпия едно уиски е изживяване и запомнящо се събитие. За вас това изживяване е съвсем различно. Същото е и при мен, когато опитвам нещо българско.
- Опитахте ли ракия?
- Да, много ми хареса. Цял живот ще помня, че когато посетих България, опитах „сливовица“. За мен това е спомен и изживяване, най-вече заради различния вкус. А вкусът представлява 80% от изживяването.
- Кои са най-добрите уискита на вашата дестилерия?
- На първо място това е 50-годишното уиски, следващото е 30-годишното, после 25-годишно. Имаме и Thor, което е наследство от датчаните. Дестилерията е основана през 1798 г., когато Оркни (Оркнейските острови, бел. а.) са били датско владение. Нашият основател се казва Магнус Юнсон и както се досещате това не е типично шотландско име. Целият остров е свързан исторически с викингите и от уважение към нашия основател направихме Thor (Тор – скандинавски бог на гръмотевиците, бел.а.)
- Кое уиски бихте препоръчали за обикновените потребители?
- Повечето потребители познават отлично 12-годишното уиски. Но 18-годишното е най-добро в своя клас и затова говорят престижните отличия на IWSC (International Wines & Spirits awards), Concours Mondial De Bruxelles’11, Ultimate Spirits Challenge и много други.
- Бутилка 50-годишно уиски струва £10 000, защо е толкова скъпа?
- Много рядко се запазва толкова дълго време едно уиски и затова е толкова скъпо. От всяка бъчва се губи по 2% уиски годишно, така че ако се замислите за 50 години не би трябвало да остане уиски в буретата. Бутилката е ръчно изработена и покрита със сребро, което също е много важно. Голяма част от колекционерите се наслаждават на начина, по който е бутилирано уискито, и затова дизайнът е много важен.
- Как се съхранява толкова дълго?
- Оркни включва 17 различни острова между Северно море и Атлантическия океан. Всичките са с много зелена растителност, която обаче е ниска, и затова ветровете са силни. През 80 дни в годината ветровете духат със скорост над 50 мили/час, а през други 80 дни скоростта на вятъра надминава 100 мили/час. Това е най-северната дестилерия в Шотландия, но заради течението Гълфстрийм температурата не пада под 2 градуса, а в същото време най-високите температури не надвишават 15 градуса. Благодарение на постоянната температура нямаме големи загуби на уиски от бъчвите. Затова климатът ни позволява да съхраним уиски в продължение на 50 години.
- По какво се различава продукцията на вашата дестилерия от друго шотландско малцово уиски например „Лафройг“?
- Растителността на Оркни е торфена, а както знаете торфът се използва за изсушаване на малца и придава опушен аромат на уискито. Когато преди 3000 година торфът е започнал да се формира, островите са били покрити от дървета. Торфът в Шотландия е съставен предимно от пирен (heather), но в състава на торфа на Оркни влиза и дървесината. Така например заради различния състав на торфа, „Хайланд Парк“ и „Лафройг“ имат напълно различен опушен привкус.
- Каква е историята на 50-годишната бутилка?
- Дестилерията ни произвежда уиски за блендъри като Cutty Sark и Famous Grouse. Преди 50 години дестилационните мениджъри Ръсел Андерсън и г-н Робертсън обаче забелязали, че уискито в две от бъчвите е с по-специфични характеристики и притежава изключителен вкус. Решили са да запазят двете бъчви, без да ги предоставят на блендърите, защото са разбрали, че това уиски е изключително. Това е причината да го запазим толкова дълго.
- Какви са клиентите на това уиски?
- На първо място това са заинтересовани колекционери, не само на "Хайланд Парк". Обикновените потребители на уиски също проявяват интерес.
- Добра инвестиция ли е уискито?
- Разбира се. В момента има 270 бройки от това уиски, може да си представите колко ще струва, когато останат 10 бутилки. Зависи обаче кой е притежателят на бутилката и най-вече от купувачите. Лондонските хотели като Bulgari или Dolchester например много лесно ще продадат бутилка от това уиски. В дестилерията са останали още 7 бутилки, като част от тях ще бъдат запазени.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg