EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шоколадът предпазва сърцето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шоколадът предпазва сърцето

mail12:07 | 20.02.2010прегледи 653 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Производството на топящото се изкушение шоколад започва още от древните времена на ацтеките. Предполага се, че наименованието "шоколад" произлиза от думата "chocolatl" на ацтекския език Нахуатъл ("xococ" - горчив и "atl" - вода или напитка). През вековете ароматното бижу е пренесено и на Стария континент. Във Франция се произвежда шоколад от далечната 1615 г. През 1847 г. в Англия се предлагат първите блокчета твърд шоколад.
Днес специалисти диетолози, отчитайки безспорните  вкусови качества на шоколада, водят дискусии за това до колко полезна е консумацията му. Тайната на живота е в мярката на нещата. Оказва се, че най-здравословна е консумацията на 40 гр. дневно шоколад. Изчислено е, че в  България си похапваме средно между  20- 50 гр. на ден шоколад. В Европа консумацията е между 30 и 90 грама.
Швейцарците ядат най-много шоколад – 9,9 кг годишно за потребител, следват ги норвежците с 7,9 кг. и австрийците – 7,8 кг.
350 млн лв е оборотът на шоколадовия пазар в страната ни за година, според данни на Института за маркетингови изследвания GfK Bulgaria. Българинът е отделил средно 11 лв. за закупуването на шоколад през изминалата 2009 г. Въпреки кризата,  маркетолозите отчитат и 10 % ръст на консумацията на шоколад спрямо 2008 г. 
Какво прави шоколадът толкова желан хранителен продукт? Потребителят се наслаждава най-вече на веществото серотонин, който има мек и балансиращ ефект върху човешкия организъм. Теоброминът също влиза в състава на шоколада, той активно стимулира организма, давайки му енергията, от която се нуждае. Шоколадовите блокчета съдържат над 400 биологично активни вещества. Те са с доказано високи антиоксидантни свойства, които „улавят” свободните радикали, вредни за организма. Такива вещества са полифенолите.
Диетолози твърдят, че в тъмните шоколади количеството на антиоксиданти е три пъти по-високо от колкото в чая и виното, например. Консумацията на шоколад предпазва и от  сърдечни заболявания. Доказано е, че съставът на шоколада потиска и образуването на бактерии в зъбната кухина. Все пак съществуват изследвания, че жените в напреднала възраст не трябва да прекаляват с похапването на шоколад, поради неговата способност да извлича калция от костите.
Консумация на шоколад зависи и от начина на живот на отделния човек. Активно спортуващите, например, могат да си позволят по-често какаовото изкушение, тъй като имат нужда от възстановяване на изразходваната енергия.
Според специалисти, потребителят на шоколад не търси ефекта „нахранване”, а по-скоро усещането за аромата, дъха на какаото. Какаовото масло, основна съставака на шоколада, само по себе си представлява своеобразен феномен в нашата природа, тъй като не може да се окислява при никакви условия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg