EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шистов газ – как се извлича?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шистов газ – как се извлича?

mail10:15 | 09.10.2013прегледи 786 коментарикоментари 0


Шистовият газ би могъл да допринесе за енергийната независимост на Европа, но, от друга страна, технологията на извличане поражда опасения за ефекта върху околната среда и здравето на хората. На 9 октомври Европейският парламент ще трябва да реши дали проектите за сондиране и добив на шистов газ не трябва да бъдат обект на задължителни оценки на въздействието върху околната среда.
На 21 ноември Парламентът одобри две незаконодателни резолюции, които разглеждаха екологични, промишлени и енергийни аспекти на добива. Настоящето гласуване засяга промени в директивата за извършването на оценки на въздействието на проекти върху околната среда, които биха засилили изискванията към проекти в областта на шистовия газ.
Засега е твърде рано да се каже дали извличането на шистов газ в Европа би било икономически ефективно, но редица страни, сред които Полша, Австрия, Германия, Нидерландия, Швеция и Обединеното кралство, са дали разрешение за проучвания и възнамеряват да започнат добив. Други страни като Франция и България са разрешили да замразят плановете за експлоатация на находища.
Ползи и проблеми
Поддръжници на разработването на залежите на шистов газ посочват, че то би увеличило енергийната независимост на Европа и би имало значителен благоприятен ефект върху цените на световния газов пазар. Развитието на индустрията би отворило и нови работни места.
От друга страна, извличането на шистов газ е свързано с рискове от замърсяване на подпочвените води, от изтичания на газ и взривове и от засилване на сеизмичната активност. Процесът е свързан и с потреблението на големи количества вода - пробиването на кладенец за шистов газ обикновено изисква между 2 300 и 4 000 куб. м.
zoom_sss


Тагове: шистов газ, ЕП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg