EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шефът на НЕК – в конфликт на интереси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шефът на НЕК – в конфликт на интереси

mail14:50 | 08.04.2011прегледи 1459 коментарикоментари 0


В.Пари
Спасеният от уволнение изпълнителен директор на НЕК Красимир Първанов може да се окаже в конфликт на интереси. 22-годишният му син Петър Първанов е съдружник в три енергийни компании и има участие в соларен парк край Видин. Така той e в търговски отношения или с държавната компания, която баща му ръководи, или с предишния му работодател. Не е ясно и дали изобщо е подал задължителната декларация, която според Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси трябва да подава всяко лице, заемащо публична длъжност.
Видински връзки
В две от фирмите Петър Първанов е съдружник, а на третата - "Пи Пауър", е едноличен собственик на капитала. Именно чрез нея той участва в соларния парк "Гюргич" в Северозападна България. Останалите собственици са двама братя - Никола и Петър Симеонови, които са съдружници с Първанов в "Пи Ен Пи Солар" (вероятно от Петър, Никола и Петър). Братята съответно са еднолични собственици на две компании - съответно "НС Солар" на Никола Симеонов и "ПС Солар" на Петър Симеонов. Те са съдружници в трета фирма - "Фотоволтаик Енерджи". Всяка от тях е собственик на по един блок от "Гюргич". Всички изброени компании са регистрирани на един и същи адрес във Видин. На същия адрес са регистрирани още адвокатската кантора на баща им Симо Симеонов, както и на неправителствената организация "Екопланет", където бащата е в управителния съвет. Тримата собственици на "Гюргич" са на 22, 24 и 19 години. Петър Първанов е съдружник в още една компания, "Джей Енд Пи Енерджи" заедно с Мохамед Дженият, който иначе има бизнес в сферата на недвижимите имоти.
Скоростно развитие
Четирите фирми вероятно са купили готов разработен проект, защото иначе излиза, че той е реализиран в твърде кратки срокове, смята председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. Въпреки това периодът пак е изненадващо кратък. И четирите компании са регистрирани в средата на 2009 г., а официалното откриване на парка е през есента на 2010 г. "В рамките на това време е възможно да се случат нещата, но означава, че доста експедитивно са им се случвали", коментира Газдов по повод бързото свързване на централата с електропреносната мрежа. По думите му практиката с повечето други фирми показва, че това отнема повече време. Електроразпределителното дружество в района е ЧЕЗ, където Красимир Първанов беше директор "Инвестиции" преди назначаването му в НЕК през февруари 2010 г. Решение на ДКЕВР показва, че паркът е успял да продава енергия през миналата година, тъй като е получил сертификати за произход на електрическа енергия.
VIP гост
Соларният парк е открит на 21 октомври миналата година, а официален гост е именно Красимир Първанов, който по това време вече е изпълнителен директор на Националната електрическа компания. По закон НЕК и електроразпределителните дружества са задължени да изкупуват енергията от възобновяеми енергийни източници, така че четирите фирми, включително тази на сина на директора, са в търговски отношения или с държавната компания, или с предишния работодател на Красимир Първанов. Красимир Първанов е в обсега на Закона за конфликт на интереси, той и синът му са свързани лица по смисъла на закона. Освен това синът му действа в област, в която той взима решения, което също е отбелязано в закона. В рамките на деня в. "Пари" не успя да открие декларация за конфликт на интереси, каквато Първанов трябва да е подал.

 

 


Тагове: НЕК, шеф
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg