EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шефът на ДНСК защитава незаконната „Златна перла”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шефът на ДНСК защитава незаконната „Златна перла”

mail16:15 | 31.05.2010прегледи 1601 коментарикоментари 2


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” призовава министър Росен Плевнелиев да сложи край на порочната практика Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) към регионалното министерство да защитава строителството на обекти в защитените територии на България, за които не са извършени задължителните по закон екологични оценки и оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) и заради които има наказателни процедури на Европейската комисия.
През последните дни стана ясно, че началникът на ДНСК Иван Симидчиев до последно не е издавал разрешение да се разруши незаконния ваканционен комплекс „Златна перла” в Природен парк Странджа. В момента Европейската комисия води наказателна процедура срещу България заради този комплекс и заради новия общ устройствен план на община Царево, който включва пълно застрояване на крайбрежието на природния парк, част и от европейската екологична мрежа Натура 2000.
Междувременно коалицията „За да остане природа в България» получи достъп до официални документи, от които става ясно, че през декември 2009 г. началникът на ДНСК Иван Симидчиев е разрешил ползването на кабинковия лифт в курорта „Бодрост-Картала” над Благоевград в Рила, броени дни след като министърът на околната среда и водите Нона Караджова го уведомява, че лифтът е построен без ОВОС и в нарушение на три български закона.
На 30 декември 2009 г. инвеститорите и ДНСК подвеждат дори министър председателя Бойко Борисов да открие незаконния лифт на „Бодрост-Картала” въпреки течащата наказателната процедура на Европейската комисия, свързана с незаконните ски съоръжения в Рила планина. През 2008 г. тогавашният премиер Сергей Станишев също закъса на въпросния лифт и вися повече от половин час.
Началникът на ДНСК Иван Симидчиев не се е смутил и от двете прокурорски проверки и съдебното дело, разпоредени от Върховната административна прокуратура срещу неправомерните опити на инвеститорите (използване на фалшифицирани документи) и регионалните структури на ДНСК (отказ да изземат строителните книжа) да узаконят незаконния лифт на „Бодрост-Картала”.
Коалицията „За да остане природа в България» припомня, че отговорност от началника на ДНСК Иван Симидчиев трябва да бъде потърсена не само за лифта на „Бодрост-Картала”, но и за пускането в експлоатация през април 2009 г. на незаконния лифт до Рилски езера в Национален парк Рила.


 
Коментари
 
Ценител - 31-05-2010 г. 16:37:09

Невероятно е една организация на доброволни начала да брани държавата от държавни органи, на които това им е задължението, тоест "слабите" срещу държавната машина плюс "онези" - с парите и бетоновозите!Възхищение за вас!

liljana - 10-06-2010 г. 12:12:40

За съжаление и към настоящият момент /10.06.2010г./ не са налице заповеди за премахване на "Златната перла" справка страницата на ДНСК с уведомление до възложителите, че са съставени констативни актове. И това ако не е крайна наглост и чувство за недосегаемост на лицето Иван Проданов Симидчиев. Уважаеми господин Премиер, господин Министър не гласувахме за това!!!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg