EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шефове на фалирали фирми с ограничения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шефове на фалирали фирми с ограничения

mail16:00 | 28.10.2010прегледи 1444 коментарикоментари 0


Лица, управлявали търговско предприятие, обявено в несъстоятелност, няма да могат да изпълняват същата функция в друго предприятие. Това реши на първо четене парламентът като гласува промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Вносител е Министерският съвет. Същото важи и за лица, които са участвали в управление на фалирало дружество и кредиторите са останали неудовлетворени.
Правната комисия обаче възразява срещу предложение, одобрено от бюджетната комисия, което предвижда разширяване на кръга от лица, отговарящи като трети, за задълженията на юридическото лице. Идеята на вносителя е към него да бъдат включени прокуристите и другите търговски представители и пълномощници, на които е възложено управлението на предприятието. Те, според българското законодателство, не носят отговорност за задълженията на юридическите лица и така не би могло да се противодейства на възможността данъчно задълженото лице да не издължи налозите си, пише в мотивите си правната комисия.
Не подлежат на обжалване решения на административния съд, ако главницата на спорното задължение е по-малка от 5 000 лева. За предстоящо прехвърляне на предприятие или преобразуване по Търговския закон НАП трябва да бъде уведомявана, преди подаване на заявление за самото вписване, приеха депутатите.
Целта е да има възможност за налагане на предварителни обезпечителни мерки.За да бъде предотвратено укриването на търговски оборот и изплащане на трудови възнаграждения "под масата", ще могат да се извършват ревизии за задължения по осигурителни вноски и определяне на данъци въз основа на анализ на обичайната икономическа дейност. Органът по приходите в хода на проверката да има достъп до данните от кредитното досие на проверявания, въз основа на което банката му е отпуснала кредит, предвижда текст в ДОПК. Бюджетната комисия обаче предлага между първо и второ четене поправката да се прецизира и достъпът на данъчната администрация да се ограничи само до документите, които са предоставили проверяваните.
Изпълнителният директор на НАП ще може да оправомощава ревизори от една данъчно-териториална администрация да проверяват лица, регистрирани на друго място, като така ще се избегне конфликт на интереси.За облекчаване на процедурите по прилагане на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане за доходи под 500 000 лв. /досега под 100 000 лв./ на чуждестранно лице, получени в родината му, се предвижда "обстоятелствата да се удостоверяват пред платеца на дохода, а не пред органа по приходите".
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4177