EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шестима млади лекари специализират в Израел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шестима млади лекари специализират в Израел

mail13:45 | 29.11.2012прегледи 810 коментарикоментари 0


Шестима млади български лекари от областите на неонатологията, анестезиологията и патологията ще имат възможността две години да специализират в престижните университетски болници „Шеба”-Тел Ашомер в Израел. Това ще стане благодарение на стипендиантската програма SHI, която се организира и финансира от бутилировача на Pepsi за България „Куадрант Бевъриджис” и болници „Шеба”-Тел Ашомер.
Програмата SHI е по инициатива на израелския предприемач Ели Давидай, който е собственик на бутилировача на Pepsi за България. С тази стипендиантска програма „Куадрант Бевъриджис” отбелязва 5 години от началото на работата си в България. Целта на компанията е чрез програмата да подпомогне един от най-важните сектори в България.
„Обучението и стажът ще са напълно заплатени чрез стипендията SHI и ще позволят на младите български лекари-специализанти да натрупат опит и да усвоят неизползвани досега в България методи за провеждане на лечение. Особено важно за нас е, че стажът в болници „Шеба” ще бъде признат от Министерство на здравеопазването като част от задължителната специализация на младите лекари”, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при откриването на програма SHI. Тя подчерта важността на трите специалности от стипендиантската програма – неонатология, анестезиология и патология, тъй като броят на специалистите в тези области в България намалява. Министър Атанасова изрази увереност, че програма SHI ще донесе конкретни и измерими резултати за българското здравеопазване.
„Българското здравеопазване определено има нужда от добри специалисти с модерно мислене и познания за най-добрите практики. Нашите служители ползват услугите на здравеопазването и помагайки за образованието на лекарите, ние осигуряваме по-добри услуги както за всички българи, така и за служителите на „Куадрант Бевъриджис”. Моето лично убеждение е, че всяка голяма компания трябва да допринася за развитието на обществото и държавата, в която развива своя бизнес. Програма като SHI напълно отговаря и на политиката на „Куадрант Бевъриджис” за поемане на корпоративна социална отговорност. Ние вече дългосрочно инвестираме в много подобни проекти, като например партньорството ни в редица инициативи със SOS „Детски селища”, обясни изпълнителният директор на „Куадрант Бевъриджис” Тамир Шабат.
Програмата SHI e дългосрочна инициатива, която трябва да продължи поне в четири последователни години. Тя е подкрепена от българското Министерство на здравеопазването.
Подборът на шестимата лекари, които ще специализират в болници „Шеба”-Тел Ашомер, ще стане след конкурс по документи и събеседване с жури, съставено от едни от най-добрите лекари и преподаватели по медицина в България и Израел. Срокът за кандидатстване е до 15 януари 2013 г. Приемът на документите на кандидатите започна от днес.
Председател на журито ще е председателят на стажантските програма на болници „Шеба” и директор на програмата за изграждане на медицински лидери „Талпиот” проф. Йехуда Адлер. Членове на журито са акад. Богдан Петрунов, председател на центъра по медицински науки на БАН, проф. Красимир Методиев, ръководител на катедра „Клинични и предклинични науки” на Медицински университет-Варна и почетен консул на Израел, проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация и Тамир Шабат, изпълнителен директор на „Куадрант Бевъриджис”.

„Главната цел на тази стипендиантска програма е да изградим следващото поколение неонатолози, анестезиолози и патолози в България. Стипендията ще помогне на специализанти в тези специалности да се научат да използват новите медицински технологии и методика от едни от най-добрите лекари в света”, заяви проф. Йехуда Адлер.
За да се включат в стипендиантската програма SHI, кандидатите трябва в момента да са специализанти по неонатология, анестезиология или патология и трябва да владеят английски език. Те ще трябва да представят документи, които удостоверяват това заедно с препоръка от координатора на тяхната медицинска специализация.
Специализантите ще могат да кандидатстват през интернет сайта на стипендиатската програма SHI http://shebafellowship.com/bg или чрез изпращане на документите по поща или имейл на адресите, които са посочени на сайта. Документи ще се приемат до 15 януари 2013 г. Процесът е отворен за всеки, който отговаря на критериите на програмата.
Победителите ще бъдат обявени на специална церемония през февруари 2013 г. Преди заминаването на шестимата стипендианти за Израел те ще подпишат договор с програмата, според който ще са задължени да се върнат и работят в България като лекари в продължение на 5 години. Така стипендиантите ще могат да предадат придобитите в болници „Шеба” умения и на своите колеги в страната.

Повече за болници „Шеба”-Тел Ашомер, Израел:
Болници „Шеба” са най-големият медицински център както в Израел, така и в целия Близък Изток. В тях се осигурява лечение в абсолютно всяка област на медицината. Уникален за работата на болници „Шеба” е медицинският подход, според който лечението и рахибилитацията са свързан процес, в който работата с пациента започва още от превенцията и образованието за постигане на по-добър здравен статус. В болници „Шеба” специализират медици от целия свят.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg