EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Шеврон" проучва турския черноморски шелф

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Шеврон" проучва турския черноморски шелф

mail14:20 | 31.08.2010прегледи 1139 коментарикоментари 0


Американската компания "Шеврон" е подписала с турската петролна компания ТПАО предварително споразумение за участие в разработването на петролни залежи в турския черноморски шелф, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение в турския в.
"Заман".
Стойността на първия сондаж на петролния кладенец Ясъхьоюк-1 на север от брега на окръг Зонгулдак се оценява на около 250 милиона долара. ТПАО е собственик на петролните кладенци в този регион и досега самостоятелно разработваше петролните находища. Турската компания обаче няма достатъчно опит за сондажи в шелфа. Местните специалисти са успели да да сондират грунта на дълбочина 2300 метра, а петролните залежи са разположени на дълобочина 4500-5000 метра. Турската фирма
разчита на помощта на компания "Шеврон", която има голям опит в дълбоководните сондажи.
Според споразумението американската компания ще се заеме с разработването на два кладенеца в Черно море и ще поеме разходите за сондажите, независимо от резултатите. ТПАО ще заплати регистрационните разходи от 50 милиона долара. Ако бъде открит петрол, доходът от продажбата му ще бъде поделен по равно между двете компании.
Това споразумение не е първият пример за сътрудничество на Турция със световни гиганти в добива на петрол и газ.
Бразилската компания "Петробрас" вече започна да търси нефт по крайбрежието на окръг Синоп. За подобна дейност са привлечени и British Petroleum - BP и "Ексон мобил".
Сътрудничеството на такива световни гиганти в нефтодобива е изключително важно за Анкара, която планира за 100-годишнината на Турската република през 2023 г. страната да бъде осигурена със 100 процента вътрешни източници на въглеводороди. Турция не е в списъка на страните производителки на петрол, но на нейна територия има определени залежи от нефт.
Повечето от находищата са или негодни за разработване, или малки, или пък добивът е много сложен и скъп. Местните експерти все пак се надяват, че ще успеят да се доберат до черноморскигте залежи и да черпят от тях нефт в продължение на няколко десетилетия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg