EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швеция превръща боклука в пари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция превръща боклука в пари

mail14:45 | 29.11.2012прегледи 878 коментарикоментари 0


Швеция има необичаен проблем - не разполага с достатъчно боклук, информира Reuters. Страната има силна традиция в рециклирането и изгарянето и сега разполага с прекалено много пещи за изгаряне на отпадъци, чрез които се добива енергия, но няма достатъчно боклук, за да покрие търсенето. Швеция стана най-големият европейски вносител на отпадъци от други държави - в момента най-вече от Норвегия. Тъй като ЕС цели да намали складирането на 150 милиона тона боклук на огромни сметища всяка година, Швеция вижда в това възможност да внася повече смет от други страни от ЕС.

Звучи почти гадно да внасяш боклук, но вносът в Швеция не е проблем. Стоварването на отпадъци на сметища в чужбина е огромен проблем, посочи ръководителят на търговската асоциация за управление на шведските отпадъци Вейне Виквист. Швеция не е единствената страна от ЕС, която внася отпадъци - Германия, Белгия и Холандия правят същото. Германия е на първо място по внасяно количество, но като дял изгорен боклук Швеция е водещият вносител. Много европейски страни търсят начини да се отърват от сметищата, за да изпълнят по-строгите разпоредби за управление на отпадъците на ЕС, определени в закон от 2008 г. Източна Европа в момента е най-големият нарушител, но Великобритания и Италия също са сред страните, които трябва да направят промени, за да се съобразят с разпоредбите на ЕС и Швеция вече започна да внася от тях. Миналата година Швеция е внесла около 850 000 тона боклук, който може да бъде изгорен, и е получила пари за това. Като цяло е изгорила 5,5 милиона тона. Според консултанта по енергийните въпроси и отпадъците към компанията Профу (Profu), като се имат предвид плановете за увеличаване на капацитетите за изгаряне на отпадъци, шведският внос на боклук ще се увеличи над два пъти до около 2 милиона тона през 2016 година. Шведският внос на смет нарасна в края на миналото
десетилетие, когато предлагането на отпадъци от засегнатите от финансовата криза компании спадна, оставяйки свободен капацитет на централите с комбинирано производство на топло и електро енергия, както и на централите, произвеждащи само топлоенергия. "Те са построени да могат да поемат боклук от други държави. Това е стратегия за се заменят другите видове горива с боклук, посочи Сундберг. Изгарянето на боклука на другите страни е по-добро за околната среда, посочват експерти. Сметищата са причина за голяма част от метана, който предизвиква парников ефект.
Ако изгорите един тон италиански боклук в Швеция, ще получите 500 килограма еквивалент на въглероден диоксид (CO2е) по-малко, отколкото ако бъде складиран на сметище в Италия. Това е съществено намаление, добави Сундберг. Минимална част от шведския боклук, който може да се гори, се оставя на сметищата. Половината от него става гориво за производството на топло и електроенергия. Студената страна е подходяща, разумна към околната среда, за да гори боклук и да получава от това енергия. Нейните много комбинирани централи, свързани с голяма централно-отоплителна мрежа, обхваща до 90 процента от енергията, произведена от боклук, много повече отколкото при чисто генериране на електроенергия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg