EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швеция без данък "ядрена енергия"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция без данък "ядрена енергия"

mail10:39 | 16.06.2016прегледи 776 коментарикоментари 0


Шведският парламент реши да премахне данъка върху ядрената енергия, признавайки ролята й за постигане на целта за 100% възобновяема енергия в страната, съобщава world-nuclear-news.org, цитиран от 3Е-news.net .

Рамковото споразумение, постигнато от 5 шведски партии, предвижда отпадане на данъка в рамките на две години. То позволява и изграждането на до 10 нови ядрени реактора в съществуващи централи, за да може те да бъдат заместени, когато приключи жизненият им цикъл. Предвидено е през 2040 г. Швеция да има 100% възобновяема енергийна система, но в документа се подчертава, че 2040 г. не е годината, когато ще спре ядрената генерация в страната.

Главният изпълнителен директор на Vattenfall приветства споразумението, което, според него, ще даде на компанията необходимата предсказуемост. „Премахването на данък ядрена мощност е важно условие за нас, за да можем да обмислим инвестициите, необходими за осигуряване на дългосрочната работа на нашите ядрени реактори от 80-те години на 20 век“, заяви той. Реакторите на Vattenfall в АЕЦ „Форсмарк“ и АЕЦ „Рингхалс“ са преминали програма за модернизация, за да могат да оперират до средата на 40-те години на 21 век. Но за да продължат работа след 2020 г. те трябва да отговарят на стриктни изисквания за сигурност чрез инсталиране на независима охладителна система. Инвестициите в тези подобрения биха били икономически невъзможни при наличието на този данък.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg