EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швейцарска долина става 100% биологична

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцарска долина става 100% биологична

mail11:05 | 30.09.2020прегледи 565 коментарикоментари 0


Ива Тончева

Всичко започва през 2000 година, когато Вал Поскияво - малка долина в швейцарския кантон Граубюнден с около 5000 италианско говорещи жители, сгушена между Енгадин и Ломбардия - започва да поставя под въпрос бизнес модела си, разказва House of Switzerland.

За да дадем нов тласък на региона, да опазим природата и засилим местната икономика, предприехме стъпки, за да включим нашата долина към Ретианската желеница (Rhaetian Railway), коята е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, обяснява Касиано Луминати, координатор на инициативата и директор на Поло Поскияво, център за продължаващо образование и подкрепа за проекти за териториално развитие.

Един от най-емблематичните примери на швейцарска инфраструктура е точно в тази алпийска долина: удивителният кръгов виадукт Брусио, по който преминават червените туристически влакове на експреса Бернина. Начинанието за международно признаване успява през 2008 година: цялата земеделска земя, която се вижда от прозореца на влака, попада в границите на тази територия. Това дава възможност на различните местни заинтересовани страни в района да се обединя около обща стратегия за развитие, която бива одобрена през 2012. А от 2015 година Вал Поскияво се нарича „Интелигентна биологична долина“.

Концепцията се базира на пет основни принципа: природа, умения, ресурси, мобилност и управление. Подходът отговаря на местните ценности.

Интелигентна биологична долина

Новото име на английски на долината - Smart Organic Valley – е било много обсъждано и широко подкрепено от местните хора. Вал Поскияво е успешен модел както от концептуална, така и от човешка гледна точка. Концепцията му е уникална в света: в момента това е единственият регион, който е успял да обърне почти всички свои производители към биологично земеделие. „Някои от нас вече се бяха обучавали на био земеделие през 90-те години. Този начин на живот и работа е част от нашето ежедневие от почти десетина години. Но цел ни стана да бъдем 100% био в рамките на следващите две години“, разказва Луминати. Той говори за територията, а това е друга, нова стъпка в биологичното сертифициране, тъй като в Швейцария го има само за продукти.

За да се превърне тази амбиция в реалност, е нужна подкрепа от всички сектори на икономиката. Местните производители се увличат: до този момент над 90% от фермерите са преминали към био, а 60 местни производители участват в радикалния биологичен проект. В долината има най-различни производители - от зърнени култури до месо, от сирене до плодове, зеленчуци и билки. „Общата цел ни даде възможност да се свържем в мрежа, да се координираме и да си помагаме в стремежа към промяна“, обяснява Касиано Луминати. Тази новооткрита хармония е оказала пряко въздействие върху околната среда и качеството на живот в долината.

Най-осезаема е промяната върху околната среда и местното биоразнообразие: земята ни отново започва да ражда ечемик и елда, а завръщането на местните видове ни позволи да преоткрием земеделските пейзажи от миналото, не крие възхищението си Луминати. Има и свързване на поколенията: над 50-те ферми в долината се управляват както от стари фермери, така и току-що завършили млади хора, има местни, но придошли отвън.

„Произхождам от семейство, което винаги се е занимавало с биологично земеделие, така че беше напълно логично да възприема този начин на работа“, казва Анина Разели, млад био фермерка от Поскияво. "Изборът да се откажа от използването на химически вещества означава повече работа, но гарантира, че не увреждам природата и мога да предложа на клиентите си 100% натурални плодове и зеленчуци. Майката Природа няма нужда от нас, но и ние зависим от нея. Проектът Smart Organic Valley насърчава местното, отговорно потребление и аз се гордея, че съм част от него“.

Съхранявайки местното наследство

Една от причините, поради която всички се присъединяват към проекта, е, че той позволява да се опази общото наследство на долината. "Трябваше да повишим информираността, преди да позволим на всички да направят прехода. Подадохме проекта на властите и създадохме няколко инструмента за изпълнението му, включително център за обучение. Останалата част от процеса беше извършена индивидуално. Това ни успокои: видяхме, че хората го правят най-вече за себе си и за собствения си бизнес", казва Луминати, който е бил и общински съветник в Поскияво между 2002 и 2015 година. Така става възможно да се опазят местните занаяти, за които е имало опасност да бъдат загубени: например правенето на каменни стени със суха зидария.
Освен на биологичното производство фермите в долината залагат и на възобновяемата енергия. Повечето са инсталирали слънчеви панели на покривите си. "Иновативни сме и в транспорта. Долината ни е достъпна само с кола или влак. Станахме първият регион в Граубюнден, който изпробва и възприе електрическия пощенски автобус като средство за обществен транспорт", допълва Луминати.

Оказва се, че промените оказват влияние върху политическия живот. "Забелязахме, че нашите съграждани се включват по-активно в обществения живот и дискусиите стават по-отворени. Включването на всички жители на Вал Поскияво във всички местни процеси на вземането на решения от властите е довело до нарастващото им участие в обществения живот. „Всеки от нас осъзнава колко привилегировани сме да живеем в тази долина. Гордеем се с това, че ни дават пример за останалия свят“, разказва Луминати.

Признанието ги кара да мислят за бъдещето и те вече работят по Визия - 2040, за да бъде сертифицирана концепцията Smart Organic Valley./източник: bgfermer.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4092