EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария:Ще има ли емигрантски квоти?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария:Ще има ли емигрантски квоти?

mail15:30 | 09.01.2014прегледи 875 коментарикоментари 0


Швейцарски бизнес организации се обединиха, за да отхвърлят предложение за въвеждане на квоти на имигрантите от страните ЕС, като предупреждават, че мярката би задълбочила недостига на квалифицирани работници и би подкопала конкурентоспособността на компаниите, предаде Ройтерс.
Въпреки богатството и икономическия успех на страната имиграцията е горещ въпрос в Швейцария, където дясната Швейцарската народна партия отдавна аргументира повишаването на наемите, претъпкания градски транспорт и по-високата престъпност с притока на чужденци.
Швейцарците ще решават на 9 февруари дали да подкрепят инициативата "срещу масовата имиграция", чийто инициатор е Швейцарската народна партия и чиято цел е да бъдат определени годишни квоти на разрешителните, давани на чужденци в Швейцария. Представители на 12 швейцарски промишлени групи, включително машиностроене, производство на часовници, информационни технологии и туристически асоциации, посочиха, че квотите ще доведат до ненужна бюрокрация в компаниите и ще ограничат
възможностите им да наемат гъвкав и висококвалифициран персонал.
Макар Швейцария да не е член на ЕС имиграционната й политика се основава на свободното движение на хора от ЕС и позволява ограничен брой граждани на страни извън ЕС също да влизат в страната.
Швейцарците ще гласуват в период, когато много политици в други европейски страни също се опасяват от това какво ще се случи с пълното отваряне на трудовите им пазари и социалната им система за българи и румънци.
Големи швейцарски компании като производителите на лекарства Roche и Novartis, както и банки като UBS и Credit Suisse търсят обикновено извън страната високо квалифицирани и специализирани кадри.
Референдумът през февруари е първият от поредица предстоящи гласувания, целящи да се ограничи имиграцията. Природозащитната организация Ecopop иска демографският растеж в резултат
на миграция да не надвишава 0,2 на сто средно годишно. Швейцарците ще гласуват и за това дали да се разшири споразумението за свободно движение на хора, за да бъде включена Хърватия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg