EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария укротява „надценения” франк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария укротява „надценения” франк

mail16:10 | 10.08.2011прегледи 914 коментарикоментари 0


Швейцарската национална банка (централната банка) обяви днес нови мерки за противодействие на поскъпването на франка, който според централната банка е "мащабно надценен" и представлява заплаха за икономиката на страната, предаде Франс прес.
Точно седем дни след обявяването на първите мерки за спиране на поскъпването на швейцарската национална валута, националната банка ще увеличи в голяма степен ликвидностите на валутните пазари в швейцарски франкове, посочи банката. За увеличаване на ликвидностите емисионната институция ще извърши допълнителни валутни суапове (размяна - англ. swap) на валути - размяна на финансови потоци, както вече постъпи в разгара на финансовата криза през 2008 година. "Мащабното надценяване на швейцарския франк представлява заплаха за развитието на швейцарската икономика и е увеличило рисковете за стабилността на цените", предупреди централната банка.
Институцията изтъква, че не иска да оставя никакъв шанс на пазарите да продължават натиска си върху швейцарската валута, смятана за убежище, като предупреди, че наблюдава "много внимателно" ситуацията с готовност да приеме допълнителни мерки ако е необходимо. На 3 август швейцарската централна банка излезе от сдържаното си поведение и намали водещите си лихви в марж от 0 до 0,25 на сто спрямо предишния марж от 0 до 0,75 на сто.Тогава тя обяви, че възнамерява "съществено" да увеличи ликвидностите на валутния пазар във франкове. Тези мерки не успяха да успокоят пазарите и инвеститорите продължиха масово да търсят убежище в швейцарския франк заради опасенията, породени от понижаването на суверенния рейтинг на Съединените щати и мрачните перспективи за световната конюнктура.
За една седмица франкът поскъпна с 6 процента спрямо еврото и с 1 на сто спрямо долара. Снощи швейцарската валута дори почти се изравни с еврото и за кратко се обменяше за 1,0094 франка за едно евро. Намесата на Швейцарската национална банка доведе до рязък спад на курса на франка от 1,0284 франка за едно евро до 1,04030 франка след обявяването на новите мерки.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg