EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария: Промишлеността търси помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария: Промишлеността търси помощ

mail07:30 | 20.03.2024прегледи 404 коментарикоментари 0


Швейцарската промишленост призова централната банка за разшири фокуса си на действие от борбата с инфлацията към подкрепа на сектора заради силния франк, който изяжда печалбите им във време когато световната икономика се охлажда, а търсенето спада, предаде Ройтерс.

През последната година швейцарският франк поскъпна сериозно спрямо еврото и долара, което намали натиска на вносните цени, но създаде главоболия за износителите, които и без друго вече имат проблеми с бизнеса си с Германия и Китай.

Призивът идва в момент, когато Швейцарската централна банка се подготвя за поредната си среща по паричната политика на 21 март, след като вече вкара инфлацията в желаните граници между 0 и 2 на сто.

"След като банката изпълни целите си, тя трябва да вземе под внимание икономическата ситуация и това естествено включва смекчаване на валутните удари за промишлеността", заяви Щефан Брупбахер, директор на "Суисмем" (Swissmem), която представлява големите производители, вкл. компании като А Бе Бе (ABB), "Сименс" (Siemens) и "Шиндлер" (Schindler). "Не мога да се позволя да кажа на банката какво да правят, но очакваме тя в рамките на правомощията си да вземе предвид ситуацията в промишлеността".

Настроенията в сектор са минорни, както поради ръста на франка през 2023 г., така и заради отчетения спад на поръчките от чужбина с 9,1 на сто през годината, посочват от организацията. Индексът на мениджърите по доставките в Швейцария е на отрицателна територия от година насам.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037