EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Швейцария не се плаши от Ковид 19

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария не се плаши от Ковид 19

mail07:40 | 01.12.2020прегледи 482 коментарикоментари 0


 Швейцария е не само една от най-богатите страни в Европа, с една от най-добрите здравни системи. Тя е и с едно от най-високите равнища на заболеваемост и смъртност от КОВИД-19 в региона, пише ДПА. Въпреки това много хора продължават да ядат и пият в ресторанти и барове, да пазаруват на оживени пазари, да се потят във фитнес центровете и да залагат в казината.

   За последните седем дни в Швейцария заразени с коронавируса са 351 на 100 000 души, над два пъти повече в сравнение с равнището в съседна Германия. А от началото на пандемията в Швейцария от Ковид-19 са умирали 41 на 100 000 души при 16 в Германия.
 
   Въпреки всичко това политици, власти и население се придържат към по-отпуснат подход, без второ затваряне на страната.   В началото на октомври правителството премахна ограничението от 1000 души за обществените прояви.
   Макар и в съседните Франция, Австрия и части от Италия да бяха наложени нови карантинни мерки, швейцарските търговски центрове откриха сезона на предколедното пазаруване в навечерието на големия декемврийски празник.
   "Децата трябва да ходят на училище. Трябва да можем да живеем, да изкарваме пари, да ходим да пазаруваме", заяви този месец финансовият министър Ули Маурер във видеоинтервю, публикувано от неговата дясна Швейцарска народна партия.
   Федералното правителство в Берн възприема подход на ненамеса по отношение на 26-те кантона на страната, чиято регионална независимост е на висока почит.
   При първия пик на пандемията по-рано през годината правителството за кратко пое контрола и затвори за четири седмици магазините, клубовете и ресторантите в цялата страна. Но веднага щом обстановката се успокои, националният оперативен щаб за борба с коронавируса беше разпуснат, а отговорностите му бяха върнати на кантоните.
   След като през октомври броят на заразените отново се устреми нагоре, в началото на настоящия месец ноември десетки икономисти излязоха с отворено писмо.
   "За съжаление, колкото и болезнено да бъде, Швейцария сега се нуждае от втори "локдаун", написаха те, призовавайки също за силна фискална подкрепа, за да се балансира ефектът от рестрикциите.
   В западния кантон Женева положението за малко да излезе извън контрол, след като делът на заразените за седемдневен период се покачи на над 1000 на 100 000 души. Този месец, когато кантонът най-накрая затвори магазините, доставчиците на услуги и ресторантите, някои хора просто станаха по-мобилни; те просто отиваха с автомобила си до съседния кантон Во на фризьор.
   Други кантони предприеха действия доста по-късно. В Базел ресторантите, казината и спортните обекти се затварят едва тази седмица.
   Федералната служба по общественото здраве все още е спокойна.
   "Предпазлив оптимист съм за по-нататъшния развой. Прилича на повратна точка", заяви в неделя пред вестник "Зонтагсблик" ръководителят на службата Ане Леви. "Не се представяме кой знае колко по-лошо от останалите европейски страни", каза тя.
   Макар и заболеваемостта на 100 000 души да спадна през последната седмица, тя все още е по-висока, отколкото в повечето западноевропейски страни.
   Швейцарското безгрижие започва да тревожи Световната здравна организация, чието седалище е в Женева. "Изненадва ме, че нещата не се разглеждат като национална извънредна ситуация", каза специалният пратеник на СЗО по въпросите на КОВИД-19 Дейвид Набаро в интервю за вестникарската група "CH-Media".
   "Болниците са наистина претоварени. Това е изключително сериозна ситуация", заяви той, призовавайки за по-решителни действия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg