EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария конфискува авоарите на Дювалие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария конфискува авоарите на Дювалие

mail17:50 | 02.05.2011прегледи 857 коментарикоментари 0


Швейцарското правителство обяви днес, че е започнало процедура по конфискация на авоарите на бившия президент на Хаити Жан-Клод Дювалие, блокирани в Швейцария от 25 години, предадоха световните агенции. Федералният департамент по финансите (финансовото министерство - бел. ред.) е започнал процедура на 29 април, внасяйки молба във Федералния административен съд да възстанови
авоарите на Дювалие на Хаити според механизмите, предвидени от нов закон за връщане на незаконно придобитите авоари, се посочва в комюникето, цитирано от световните агенции. "При задействане на процедурата по конфискация Конфедерация Швейцария ще върне авоарите на Дювалие на Хаити, прилагайкио механизмите, предвидени в закона за възстановяването на незаконно придобитите авоари", се допълва в текста. Замразените активи на бившия хаитянски диктатор в Швейцария са за 6 милиона франка (4,5 милиона долара).
През февруари тази година швейцарското правителство преодоля и последния етап към уреждането на проблема с връщането на Хаити на активите на бившия диктатор Дювалие, внасяйки официално молба за конфискация във финансовото министерство. Новият закон, наречен "Лекс Дювалие", влезе в сила, за да запълни празнина в дългата юридическа битка за връщането на хаитянския народ на милионите, дапозирани по швейцарски сметки от семейство Дювалие.
Хаити твърди, че над 100 милиона долара са били отклонени под паравана на социални проекти преди падането на диктатора, който през 1971 година смени баща си Франсоа. След завръщането си в Хаити през януари Дювалие бе обвинен в корупция, отклоняване на държавни пари и престъпно сдружение. Срещу него бяха внесени редица жалби за нарушаване на човешките права и престъпления срещу човечеството, припомня АФП. При все това бъдещият хаитянски президент Майкъл Мартели заяви неотдавна в интервю, че "би могъл да помисли" за амнистия за предшествениците си Жан-Клод Дювалие и Жан-Бертран Аристид, говорейки за "необходимостта" от помирение в страната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg