EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария - частичен отказ от АЕЦ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария - частичен отказ от АЕЦ?

mail16:30 | 08.06.2011прегледи 669 коментарикоментари 0


Долната камара на швейцарския парламент днес одобри предложението на правителството за постепенно излизане на страната от ядрената енергетика, предаде Асошиейтед прес. Това решение бе взето на фона на нарастващия скептицизъм сред швейцарците към този вид енергия и на предстоящите парламентарни избори, който ще се проведат през октомври тази година.
Мнозинството народни представители в долната камара на швейцарския парламент подкрепиха плана за поетапно затваряне на петте ядрени реактора на страната до 2034 година.
Предстои законопроектът да бъде гласуван и в Кантоналния съвет - горната камара на швейцарския парламент, допълва ИТАР-ТАСС. Противниците на плана обаче предупреждават, че отказът от ядрена енергетика ще изисква силно увеличаване на традиционните и алтернативни източници на енергия, ще повиши цената на електричеството за потребителите, ще застраши усилията на Швейцария да намали въглеродните си емисии и ще направи страната по-зависима от чуждестранните доставки на газ, отбелязва АП. Ядрените централи на страната произвеждат 40 процента от електроенергията, а останалата част се произвежда предимно от водни електроцентрали. Въпреки че швейцарските реактори са смятани забезопасни и страната не е застрашена от големи природни бедствия, проучванията на общественото мнение напоследък показаха, че мнозинството от швейцарците одобрява затварянето на ядрените централи. Има голяма вероятност този въпрос да доминира в политическите дебати преди парламентарните избори в страната, насрочени за 23 октомври.
 


Тагове: Швейчария, АЕЦ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg