EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Шведски завод за риба в Айтос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шведски завод за риба в Айтос

mail07:30 | 08.01.2014прегледи 2492 коментарикоментари 0


Българо-шведската компания започна строителството на завод за рибни продукти в Айтос. Първата копка направиха кметът на Община Айтос Васил Едрев и председателят на борда на директорите на компанията-инвеститор Петко Русинов.
„Близо година продължават разговорите за тази инвестиция, коментира кметът. Българо-шведската компания е първият голям инвеститор в Айтос за последните повече от 20 години. Присъствието му тук ще реши част от основния проблем – безработицата. Доволен съм, че започнахме 2014-та с осигурени инвестиции за завода. Уверявам Ви, че това няма да е първата копка през тази година.”, каза градоначалникът.
За да построи завода, компанията е закупила терен от 5 дка в западния край на града. Застроената площ ще е 2,5 дка, общият размер на инвестицията е около 1,5 млн. евро. Рибните продукти ще пристигат от Северно море, ще се обработват в айтоското предприятие и ще се експортират за ЕС. „Производството ще бъде ръчно и ще ангажира в началото 200 души, с тенденция да приемем на работа около 250. Това е първият етап от проекта, който имаме за Айтос. Вторият ще е на съседните 5 дка, където се предвижда високотехнологично производство. Както точно ще е това производство ще решат чуждите партньори.”, каза Петко Русинов.
Заводът ще започне работа през м. юни т.г. с производство на мариновани скариди, раци и други рибни деликатеси. Продуктите ще бъдат замразени, след което ще се мариноват. „Това е интересното и важното за ЕС. Иначе биха направили този завод в Китай. Производството е за европейските страни, които могат да си позволят по-скъпите мариновани продукти, а от тук по-бързо ще бъдат извозвани към Европа”, обясни още Русинов.
Продукцията ще бъде изцяло за износ. Както стана ясно рибните продукти ще идват от Северно море, но за производството е избрана България, не само защото е член на ЕС, но и заради втория най-важен фактор - евтината работна ръка, призна инвеститорът.
На въпроса какво количеството рибни продукти ще се обработват в Айтос, Русинов отговори с проста математическа сметка – едно лице може да обработи 13 кг скариди на ден, при 250 работни дни и 200 човека, изчислението сочи 650 тона годишно. Стана ясно още, че технолозите ще са от Швеция и ще държат изключително много на хигиената. Производство отива директно за консумация и няма да минава през термична обработка, затова хигиената ще е основното изискване в технологичния процес.
Компанията ще набира специалисти в областта на хранително-вкусовата промишленост, а заплащането на работниците ще бъде обвързано с норма.
Заводът ще бъде изграден с частни инвестиции, които вече са осигурени, а не по европроект.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg