EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шансовете на Варна за газов хъб

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шансовете на Варна за газов хъб

mail11:03 | 12.08.2015прегледи 1436 коментарикоментари 0


Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Варна има шанс да стане газов разпределителен център, ако находището на газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море се окаже също толкова перспективно, както това в Румъния. Това заяви във Варна проф. Георги Георгиев – специалист по нефтена геология и консултант по нефтени проучвания от Софийския университет. Проф. Георгиев обясни:

Има един друг шанс, ако се открие в "Хан Аспарух" голямо газово находище или поне такова, каквото има в Румъния. И ако около румънското има още 2-3 по-малки находища, се експлоатират с един газопровод, който най-добре е да стигне до Варна и тук да се включи в регионалната газопреносна система.

Специалистът информира, че находището край Румъния е с капацитет 45-90 милиарда кубически метра газ, а това в българската част се очаква да бъде над 100 милиарда. Сериозните проучвания на блока "Хан Аспарух" се очаква да започнат през следващата година, но е възможно да се забавят, тъй като ниската цена на нефта не дава възможност на големите компании да инвестират в нови проучвания – посочи още проф. Георгиев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg