EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чужденците харчат повече в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чужденците харчат повече в България

mail14:01 | 15.05.2010прегледи 857 коментарикоментари 0


Приходите от чуждестранни туристи в България за периода януари-февруари възлизат на 189,8 милиона евро, което е с 3,2 на  сто повече спрямо същия период на миналата година. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при представяне на проучване на министерството за зимния туристически сезон, предава БТА.
Чуждестранните туристи, посетили страната ни през периода  януари-март, са 680 000. Толкова са били и през същия период на  2009 г.
Средно на ден по време на зимната си почивка чуждестранните туристи харчат 86 евро, а българските - 24 евро, показват данни на проучването.
Министърът съобщи, че разходите на българските туристи в чужбина са намалели с 23 на сто. За периода януари-март те са похарчили 130,3 милиона евро.
В отговор на въпрос министър Трайков каза, че се запазва  прогнозата на министерството за ръст от 4-5 на сто на туризма в  България през летния сезон. Трайков каза, че заради обявените в редица европейски страни програми за съкращаване на разходите  заради кризата може да се очаква прогнозата да се ревизира малко  в посока надолу. Сред страните с очаквани ограничителни мерки са Португалия, Испания, Италия, Германия, Ирландия, Румъния.
През 2009 г. броят на чуждестранните туристи в България е бил 5.738 млн., което представлява малък спад с 0.7% на годишна база спрямо 2008 г.
По данни на БНБ през 2009 г. приходите от международен туризъм възлизат на 2.559 млрд.евро, или с 0.9% повече в сравнение с 2008 година.
Приходите от българи на почивки в нашите курорти и от екскурзионни пътувания по прогнозни изчисления възлизат на близо 500 млн.евро. Данните за броя и приходите от чуждестранни туристи дават основание на повечето експерти да отбележат, че на фона на финансово-икономическата криза, туризмът е един от отраслите, които са сравнително устойчиви в трудната ситуация.
Кризата се отразява най-съществено върху строителството на нови туристически обекти, което намалява значително спрямо 2008 г. Кризата оказва влияние и върху пътуванията на български граждани в чужбина, които останаха в България, от което спечели родният туризъм.
Разходите на българските граждани за пътувания в чужбина през 2009 г. са намалели до 1.314 млрд.евро и са с 18.7% по-малко спрямо 2008 година. През 2009 г. особено активно се развиваше алтернативният туризъм - приходите от екологичен, приключенски и селски туризъм са между 13 и 15 млн. евро.
Според анализ на Центъра за икономическо развитие, публикуван, публикуван в началото на май, става ясно, че перспективите за развитието на туризма включват разработването и приемането на нов закон и ограничаване на презастрояването в националните курорти. Основен акцент през годината ще бъде поставен и върху работата по стратегия за развитие на еко и селския туризъм, както и утвърждаването на стандартите за качество при балнео и СПА туризма.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg