EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чрез CETA инвеститори застрашават обществото ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чрез CETA инвеститори застрашават обществото ?

mail10:08 | 14.10.2016прегледи 1385 коментарикоментари 0


Дни преди срещата на страните-членки на ЕС в Люксембург за подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА/ВИТС) Екологично сдружение За Земята публикува резюме на български на доклада „Изтъргуване на демокрацията“, издаден от  Corporate Europe Observatory (CEO), Friends of the Earth Europe, the European Public Services Union (EPSU) и още двадесет европейски организации.

Докладът показва, че CETA остава реална заплаха за демокрацията в Европа като отбелязва сходни проблеми с търговското споразумение със САЩ, ТТИП. Веднъж подписано, споразумението с Канада ще кодифицира правото на инвеститори от Канада и САЩ (чрез своите дъщерни дружества в Канада) да съдят членките на ЕС, както и самия ЕС за тези закони и политики, които могат да повлияят негативно на печалбите на бизнеса. В същото време CETA не предвижда никакви задължения за тях.

Според авторите защитата на инвестициите в споразумението ще доведе до сериозен ръст в исковете на бизнеса срещу страните. Споровете по тях ще бъдат решавани в арбитражни съдилища, намиращи се извън рамката на националната или европейската юрисдикция. Тази паралелна съдебна система ще направи процеса, не само изключително скъп, но и непрозрачен и пристрастен. Всичко това ще е за сметката на гражданите и ще възпрепятства демократичното вземане на решения.

Изследователят на търговска политика и активист на организацията Corporative Europe Observatory Lora Verheecke отбелязва: „Новият доклад е мониторинг на обешанието на ЕК, че предвидените в CETA правила за инвестициите ще бъдат безобидни. Въпреки промените в клаузите, CETA не дава гаранции, че ЕС и членките ще бъдат защитени от атаките на инвеститорите срещу обществения интерес.“.

 Paul de Clerck, координатор на програмата за икономическа справедливост към организацията Приятели на Земята Европа каза: „Системата на Инвестиционни съдилища е най-лошата част от настоящето споразумение. Тя подпокопава демокрацията. Ако CETA бъде прието, то това ще бъде своебразна покана за всички компании от Канада и САЩ (чрез своите дъщерни дружества в Канада) да съдят Еврпоейските правителства. Можем да очакваме наводнение от нови случаи, в които инвеститори атакуват законите защитаващи общественото здраве, околната среда и трудовите права.“.

Jan William Goudriaan, генерален секретар на European Public Services Union, добавя: „Никак не е приемливо обществените услуги като здравеопазването да бъдат зависими от специални инвестиционни съдилища, когато те съществуват първо и само, за да служат на обществото. Обикновените хора виждат, че е грешно в тези ситуации инвеститори да получават огромни парични суми от държавите, но защо повече правителства не го виждат така?“.        

 На 18 октомври се очаква Съвета на министрите да реши дали да подпише споразумението.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg