EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Човешки стъпки = електричество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Човешки стъпки = електричество

mail16:50 | 06.03.2012прегледи 1043 коментарикоментари 0


Иновативна технология Pavegen, която преобразува енергията от стъпките на хората в електричество бе представена у нас. Инсталацията е поставена пред Народния театър "Иван Вазов“ и ще остане в България в продължение на две седмици.
Новите технологии в енергетиката ще стават все по-ефективни и по-евтини. Иновация като плочките Pavegen може да генерира практически неизчерпаема енергия, но е важна и цената на произведения ток, подчерта министърът на икономиката Трайчо Трайков, който присъства на събитието. По думите му е ясно, че ядрените и въглищните централи, както и всички традиционни източници на енергия, няма да се дадат "без бой". Затова технологиите, които нарушават старите бизнес модели, имат нужда от нашата подкрепа.
Трайков изчисли, че разстоянието от неговия кабинет в МИЕТ до Народния театър, където бе представена инсталацията, е 250 крачки. Ако човек го измине пеша, ще се генерират около 1,5 киловата електрическа енергия. Трайков илюстрира ефектът от иновацията и с още едни пример - ако по една плочка в продължение на 100 денонощия минават хора, ще се произведе толкова електрическа енергия, колкото от хидроенергийния възел "Цанков камък" за половин час. И това не е никак малко, подчерта министърът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg