EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Човечеството се бори с 2 градуса по Целзий

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Човечеството се бори с 2 градуса по Целзий

mail18:00 | 15.04.2014прегледи 1165 коментарикоментари 0


Ограничаването до 2 градуса по Целзий на покачването на температурите в световен план в сравнение с прединдустриалната ера е предизвикателство, което все още може да бъде осъществено, заявиха в Берлин експерти от Междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН, които представиха резюме на поредния си доклад за климатичните промени, предаде Франс прес. Резюмето на доклада наброява 33 страници. Самият доклад съдържа 2000 страници.
За да се ограничи покачването само до 2 градуса обаче е необходимо намаляването до 2050 г. на между 40 и 70% на емисиите на парникови газове, които не престават да се увеличават, предупредиха експертите. Без значителна и бърза промяна в енергийния коктейл, който черпи света, доминиран от въглищата и петрола, от които идват и най-много емисии на парникови газове, термометрите на планетата ще отчетат покачване на средните температури между 3,7 до 4,8 градуса по Целзий до 2100 г.
За да не се случи подобно нещо, трябва да не се отлагат усилията в тази насока и да се направят значителни инвестиции за диверсифициране на енергийните източници. Изводите на учените са научна основа на трудни международни преговори, които трябва да завършат през 2015 г. в Париж с обвързващо споразумение за намаляване на емисиите на  парникови газове.
Според Междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН не само, че емисиите на тези газове не спират да се увеличават, но това става с все по-високо темпо - 2,2% на година в периода 2000 г. - 2010 г. За сравнение в периода 70-те години - 2000 г. покачването на емисиите на парникови газове е било с 1,3% на година. САЩ и Китай са най-големите източници на такива емисии. Междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН не извършва сама анализи, а прави обобщение на анализите, извършени от други органи.
Понастоящем енергетиката е източник на 35% от парниковите емисии, селското стопанство и горите – 24%, промишлеността – 21%, транспорта – 14%, а строителството – 6%. Въглеродният диоксид е основният парников газ /76% от всички парникови газове/ към 2010 г., припомнят експертите.
Любопитен факт е, че икономическата криза през 2008 г. е ограничила временно емисиите на парникови газове, но не е последвал обрат в тенденцията и днес те пак се увеличават. Експертите посочват, че без намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., после ще бъде трудно да не се прехвърли средното покачване на температурите с 2 градуса. Във финансов план усилията трябва да се съсредоточат в много инвестиции в периода 2010 г. - 2029 г. в производството на нисковъглеродна енергия, а дялът на нисковъглеродните енергии в производството на електричество трябва да се увеличи от 30 на 80%. Трябва да се намалят и субсидиите за дейности, които са източник на повече емисии на парникови газове.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg