EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Човек загина в бурята в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Човек загина в бурята в София

mail18:50 | 08.07.2014прегледи 1171 коментарикоментари 0


/обновена/

В следствие на силната буря има пострадал човек, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Дърво в Борисовата градина по пътеката за къпалнята Мария Луиза е паднало върху пешеходец, който е починал. Мъжът е на около 70-годишна възраст. Дърво е паднало върху жена на алея „Яворов“, съобщиха за „Хоризонт“ от "Пожарна безопасност и защита на населението". Жената е транспортирана в болница. Засега няма повече информация за състоянието й.
Двама души са извадени от лек автомобил, който беше затиснат от дърво на кръстовището на "Пиротска" и "Стефан Стамболов". И в столичния квартал "Младост", близо до бл. 48, дърво падна върху кола. В лекия автомобил има хора. В София над 20 екипа са изпратени да отводняват различни места в града. 
Силен вятър, проливен дъжд и градушка с размер на орех бяха причина за множеството подадени сигнали за нанесени материални щети и наводнени дворове. Заради бурята бе спряно и движението на някои коли от градския транспорт.
Към 17.00 часа има получени сигнали за отводняване в кв. „Люлин”, „Филиповци” и „Модерно предградие”, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Има паднали дървета на „Алея Яворов” на бул. „Цариградско шосе”. Поради нарушаване на сигнала и връзката между телефонните оператори не е била възможна комуникацията с отговарящите органи по време на градушката.
В района на Сточна гара е било спряно движението поради силната буря. На територията на града има паднали клони и дървета, завирявания. Най-много сигнали са постъпили от районите „Люлин”, „Нови Искър”, „Модерно предградие”. Получени са сигнали и за паднали дървета върху автомобили. Затворено е движението на кръговото на Телевизионната кула от бул. "Драган Цанков" до бул. „Евлогий и Христо Георгиеви". Спряно е движението на трамваите при надлез „Надежда”. Екипите на почистващите фирми за мобилизирани да отстраняват всички паднали клони, дървета и осигурят нормалното движение в града. Екипи на Столична община работят съвместно със Столичната пожарна.
Вследствие на силната буря има счупено предно стъкло на трамвай по линия 12 на булевард „Черни връх”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Превозните средства на градският транспорт се движат с намалена скорост. В столичната община има подадени сигнали за счупени от града прозорци на жилища и автомобили, както и паднали дървета, неработещи светофари на Царица Йоана, завиряване на участъци по „Цар Борис ІІІ”. 

Дежурния в Центъра за градска мобилност Мартин Георгиев каза пред „Хоризонт“:

Към момента имаме паднало голямо дърво на спирка „Вишнева“ върху контактната мрежа. Там е насочена оперативна група, която да отстрани дървото и да се възстанови движението. Изискали сме съдействие от екипите на пожарната. Дъждът премина, но повече вода се събира и е затруднено движението на транспорта. Към момента повече вода се е събрала на бул. „Евлоги Георгиев“ в посока „Орлов мост“. В „Дружба“ 2 заради паднал кабел имаме изключване на напрежението. От силната буря има счупено челно стъкло на мотриса от линия 10. Няма пострадали. Има и едно счупено странично стъкло на тролейбус в района на Софийския университет – също няма данни за пострадали. Към момента е затруднено движението. Чакаме да се оттече водата, за да може да нормализираме навсякъде трафика. Закъсненията към момента са между 18 и 25 минути в централна градска част.


Силната буря, която връхлетя София в късния следобед на 8 юли, причини смущения в електрозахранването на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. Изключена е подстанция „Орион“. Засегнати бяха кварталите „Надежда“ 1, 2 и 3 и „Люлин“ 1 и 2. Аварийните екипи поетапно възстановяват електрозахранването, но работата им е затруднена от усложнената обстановка след бурята – паднали дървета, наводнени улици и шахти.
„Незабавно бе създадена необходимата организация за отстраняване на нанесените повреди, но условията за работа са изключително сложни. Нанесени са сериозни поражения. Бурята предизвика неудобства за нашите клиенти, но правим всичко по силите си да отстраним повредите във възможно най-кратки срокове, доколкото условията го позволява”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.
Бурята предизвика авария в подстанциите „Черни връх“ и „Младост“. Прекъснато бе електрозахранването на „Младост“, Панчарево и Бистрица, но благодарение на бързата намеса на аварийните екипи на ЧЕЗ Разпределение България, то бе възстановено своевременно.
Сигнали за прекъснато електрозахранване могат да бъдат подавани на денонощната информационна линия на ЧЕЗ 0700 10 010. Компанията препоръчва на клиентите в тези ситуации да използват автоматичното меню за аварии 3, което ще ги информира по-бързо и ефективно в случай на аварийно прекъсване.
По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова са мобилизирани всички почистващи фирми-оператори за почистване на града след бурята, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Кметът на София е на терен, прави огледи и пътува към мястото на трафопост в район „Люлин”, до бл. 623, чиито покрив беше отнесен. Районът е отцепен.

Движението в столицата е затруднено.


 снимка:БНР

 


Тагове: София, буря
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg