EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Членки от ЕС отварят вътрешните си граници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Членки от ЕС отварят вътрешните си граници

mail09:30 | 28.05.2020прегледи 532 коментарикоментари 0


Испания ще вдигне задължението чуждите туристи да бъдат поставени под двуседмична карантина. Това ще стане от 1 юли, предаде Ройтерс, като цитира изявление на испанското правителство. При сегашните ограничения, въведени заради коронавирусната пандемия, хората, идващи от чужбина, трябва да се изолират за две седмици, за да предотвратят разпространението на заразата.
Унгария, Чехия и Словакия се споразумяха да разрешат краткосрочно свободно преминаване през общите си граници, съобщи в "Туитър" чешкият премиер Андрей Бабиш, предаде ДПА. Бабиш каза, че със словашкия си колега Игор Матович са се споразумели да отворят границите между двете страни от сряда, при условие, че пътуващите се върнат до 48 часа. Сега и Унгария се включва в това споразумение. В случай, че някои надвиши времевия лимит, ще трябва да се подложи на тест за коронавирус или на 14-дневна карантина. От тази възможност за пътуване могат да се възползват само граждани на трите централноевропейски страни.

Унгария отвори южната си граница за граждани на Сърбия и Унгария, съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Той говори на пресконференция на граничния пункт "Рьоске" на магистрала Е-75. Унгария взима това решение, отговаряйки на реципрочната мярка, обявена от Сърбия в петък, каза Сиярто, като добави, че това е станало възможно заради факта, че пандемията от новия коронавирус и в двете страни е под контрол, което позволява смекчаване на ограниченията. Унгария вече започна постепенно да отваря и другите си граници, разрешавайки известно движение със съседните страни, макар че рестрикциите не са напълно отменени.
"Трябва да защитаваме живота на нашите граждани, но дойде време да тръгнем и към нормализация на ситуацията. Мисля, че днес правим важна крачка в тази насока, давайки възможност на гражданите на Сърбия и Унгария свободно да преминават границата между двете страни без задължителна карантина. Това е повече от символичен знак как между две страни, едната от които е член на ЕС, а другата - все още не, границата се отваря. То отново потвърждава, че ЕС би бил по-богат със Сърбия и че трябва по-скоро да я приеме за свой член", подчерта Сиярто в своята реч, предавана по телевизията.
Той посочи, че Унгария ще продължи да следва политиката си на затворени врати за нелегални мигранти, и я нарече "крайъгълен камък на унгарско-сръбското сътрудничество".

Между държавите от ЕС засега няма единодушие кога и как да бъдат разрешени несъществените пътувания през външните граници, съобщи говорител на Европейската комисия. По неговите думи повечето страни приветстват предложението на ЕК за общ и съгласуван подход. Той отбеляза, че някои страни настояват първо да бъдат възстановени несъществените пътувания през вътрешните граници на ЕС, а едва след това облекчението да засегне и пресичането на външните граници.
Говорителят посочи, че преди отварянето на външните граници ще бъде необходимо страните от ЕС да са осигурили съответните възможности на болниците да поемат нова вълна от епидемията от Ковид-19. Ще бъде необходимо също държавите да могат да извършват масови изследвания за болни и да проследяват хората, с които заразените са общували.
По думите на говорителя ключова цел в тази посока е постигането на съвместимост между националните приложения за проследяване на контактите на заразените. Той отбеляза, че това е едно от условията за възобновяването на туристическите пътувания в ЕС. В началото на този месец ЕК призова външните граници на ЕС да останат затворени до 15 юни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg