EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чистата енергия у нас с лидер твърдите биогорива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чистата енергия у нас с лидер твърдите биогорива

mail09:05 | 29.01.2024прегледи 614 коментарикоментари 0


Твърдите биогорива са най-големият възобновяем енергиен източник в България с дял от 56,7 на сто, следвани от водната енергия – 11,7 на сто от чистата енергия, произвеждана в страната през 2022 г.. Това съобщи Националният статистически институт по повод Международния ден на чистата енергия.

Делът на соларната и фотоволтаичната енергия е 6,4 на сто, а само 1,1 на сто са източниците на слънчева топлинна енергия. Вятърната енергия е с дял 4,6 на сто.

Парламентът прие на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. По някои от текстовете се стигна до спорове между вносителите и представители на опозицията, обвинения в опити да бъде унищожен българският туризъм и в лобизъм. 

Сред целите на законопроекта, посочени от авторите му, е да бъде насърчено ефективното използване на природните ресурси за производството и потреблението на електрическа енергия в морските пространства, както и създаването на условия тази електрическа енергия да бъде включена в преносната мрежа на страната.

В средата на януари, по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия, министърът на туризма Зарица Динкова в отговор на депутатски въпрос за изграждането на вятърни електроцентрали в непосредствена близост до морските ни курорти, посочи, че министерството ще направи всичко възможно в компетенциите си, за да защити баланса между опазването на природата, поминъка на населението и европейската ресорна стратегия за тези мощности.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158