EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Чешки инвеститор спасява Macy's

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чешки инвеститор спасява Macy's

mail08:06 | 02.06.2020прегледи 761 коментарикоментари 0


Според доклад на Bloomberg в САЩ икономическото положение не е цветущо - много предприятия са пред фалит, безработицата достига безпрецедентни нива. Въпреки че пандемията от коронавирус проваля голяма част от бизнесите, милиардер от Прага вижда нещо в "останките" от американската икономика - потенциални сделки. Ето какво научаваме от YahoFinance.

На 11 май Vesa Equity Investment, частна инвестиционна компания, ръководена от Даниел Кретински, 44-годишен инвеститор, малко известен извън финансовите кръгове, разкрива, че е придобила 5% дял в Macy's Inc., верига универсални магазини, силно застрашена от пандемията. На 18-ти май от Vesa казват, че са купили 6% от компанията за спортни обувки, Foot Locker Inc., чиито акции също отчитат спад през тази година.

Пред Комисията за ценни книжа и борси от Vesa заявяват, че планират да "участват в конструктивни дискусии" с Macy's. Докато анализаторите размишляват какво би могло да доведе до това, други имат по-основен въпрос: Кой е този човек?

„Трябваше да го потърся, казва Дейвид Суорц, анализатор от Morningstar Inc., който се занимава с търговци на дребно. Никога не съм чувал за него."

През последните няколко години Кретински се изявява като финансист с вкус към индустрии, които други избягват, като съставя еклектично портфолио, вариращо от електроцентрали и супермаркети до медийни компании и дори приватизираната от Великобритания Royal Mail Plc. iтратегията му се изплати: През последните три седмици нетната стойност на активите на Кретински се повиши със 100 милиона долара според индекса на Bloomberg Billionaires.

Той рядко говори публично, но дава няколко интервюта, за да обясни подхода си, като едно полско списание да го нарече „Чешкият сфинкс".

Въпреки че ориентираността му към стойност му помага да изгради богатство от 1.8 милиарда долара, той също така претърпява и неуспехи.

Журналисти от "Le Monde", френско списание, бяха шокирани от този магнат, който изкарва парите си с изкопаеми горива. А през 2019 г. бордът на германския търговец на дребно Metro AG отхвърли офертата му за поглъщане от 6.5 милиарда долара.

Вместо да се обвърже публично с Metro AG, както биха направили много акционери, Кретински решава да изчака. Той увеличава участието си в немската компания до 29.9% и иска място в борда, като обещава да допринесе с идеи за подобряване на рентабилността. Въпреки това явно търпение противниците не трябва да подценяват амбицията на Кретински, казва Йозеф Котрба, ръководител на счетоводната фирма Deloitte's Prague office.

Кретински стартира през 1999 г. като адвокат в чешката частна банка J&T, където печели около 900 долара на месец. Десет години по-късно той сформира собствена компания, EPH, с подкрепата на партньори от J&T и чешкия милиардер Петр Келнер, и се наложи в енергийния сектор, победен от глобалния финансов крах.

По-късно се сдобива с газопроводи за природен газ, електроцентрали, които изгарят въглища, включително лигнит. Това по-късно му се изплаща, тъй като тези централи продължават да работят. Оттогава EPH започна да се занимава с възобновяема енергия, логистика и недвижими имоти и днес тя включва 70 компании в почти дузина страни в Европа, с активи на стойност 13.3 милиарда евро (14.6 милиарда долара).

„Искаме да спечелим пари в индустриите, които умират, защото смятаме, че това ще се случи много по-бавно, отколкото гласи общият консенсус, казва Кретински пред студентите на университета по време на реч през 2015 г. в Прага. Следването на инвеститорските тенденции често е  грешен подход."

До 2017 г. Кретински решава да инвестира нарастващото си богатство извън енергийния сектор. Така той обединява усилия с Патрик Ткач, председател на J&T Banka, за да създаде Vesa, като Кретински притежава 53% дял.

Дори преди пандемията да принуди Macy's да затвори 775-те си места в средата на март, тя се опитваше да реализира печалба и беше предприела план за затваряне на 125 търговски обекта, които генерират по-ниски печалби и да увеличи доходите от дигитални продажби.

На 21 май една от водещите вериги универсални магазини в САЩ с продажби на стойност 25 милиарда долара през изминалата година,  заявява на инвеститорите да очакват загуба от 1.1 милиарда долара оперативен доход през първото тримесечие.

Foot Locker споделя същата съдба и на 22 май съобщава, че губи 98 милиона долара през първото тримесечие, при положение, че има нетен доход от 172 милиона долара за същия период през 2019 година.

Кретински отдавна се стреми да инвестира в щатски компании и решението му да купи акции от две такива е в съответствие с непрекъснатото му преминаване от енергийния към търговския сектор на дребно. В допълнение към дела си в Metro, той е вторият най-успешен акционер във френската верига супермаркети Casino Guichard-Perrachon SA, със 7% дял.

Все пак, предвид несигурността около възобновяването на американската икономика, дори хората, които отдавна познават Кретински, бяха изумени от неговото решение.

„Това е доста изненадващо, но съм сигурен, че има нещо повече зад това неговото решение, не само диверсификация", казва Михал Снобр, чешки инвеститор, който работи с Кретински в J&T.

Във всеки случай Кретински вече е петият най-голям инвеститор в две от най-известните марки в американската търговия на дребно.

След като отчетоха сериозен спад в началото на март, през последния месец акциите на двете компании се стабилизираха. Чешкият милиардер залага, че най-лошото е приключило. Той определено умее да преценява времето според специалистите./Инфосток


Тагове: Macy's, фалит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg