EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия ще получава втечнен газ от Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия ще получава втечнен газ от Германия

mail14:45 | 27.11.2023прегледи 518 коментарикоментари 0


Чехия е резервирала част от капацитета на бъдещия терминал за втечнен природен газ (LNG), който се изгражда в района на германския град Щаде край Хамбург, предаде ДПА. 

Чешкото правителство и енергийната компания ЧЕЗ (CEZ), която е частично държавна собственост, са договорили Чехия да използва по 2 милиарда кубични метра газ от капацитета на бъдещия терминал, обяви говорител на кабинета в Прага.

Това се равнява на повече от една четвърт от сегашното годишно потребление на синьо гориво в страната, което през 2022 г. достигна 7,5 милиарда кубични метра.  Споразумението ще започне да се прилага от 2027 г. Първоначално то ще бъде в сила в продължение на 15 години, като е предвидено срокът му на действие да бъде удължен с 25 години. Благодарение на него ще бъде повишена енергийната сигурност на Чехия, която беше почти напълно зависимо от руските доставки на природен газ, посочва ДПА.

Припомняме, че германското федерално правителство създаде компания, която ще управлява новите терминали за втечнен природен газ в северната част на страната. 

Изцяло държавната компания "Дойче енерджи терминал" (Deutsche Energy Terminal) ще "експлоатира плаващите терминали за втечнен природен газ (FSRU), които държавата е наела в района на Вилхелмсхафен, Брунсбютел, Щаде и Любмин", съобщи министерството на икономиката в Берлин.

"Новата компания управлява договорите за чартиране (наемане) на корабите и отговаря за техническата и търговската експлоатация на терминалите. За тази цел тя ще работи съвместно с опитни доставчици на услуги", се казва в съобщението. 

Втечненият природен газ се доставя с кораби от няколко региона в света, преработва се отново в газообразно състояние, след което се доставя до потребителите чрез газопреносната мрежа в Германия. 

Германия разчита на втечнения природен газ, наред с други източници на синьо гориво, за да замени руските газови доставки. Федералната република изгражда необходимата инфраструктура за доставки на втечнен природен газ, отбелязва ДПА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg