EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия спира въглищата в полза на АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия спира въглищата в полза на АЕЦ

mail14:07 | 10.01.2022прегледи 627 коментарикоментари 0


Новото чешко правителство си е поставило за цел постепенното спиране на въглищата за енергийно производство до 2033 г., като за сметка на това увеличи използването на ядрена и енергия от възобновяеми източници. Това се посочва в политическата програма, публикувана днес и цитирана от Асошиейтед прес.
В момента въглищните електроцентрали генерират почти 50 процента от общото производство на електроенергия в Чехия.
Ще създадем такива условия за енергийна трансформация и развитие на въглищните райони, за да направим възможно постепенното спиране на въглищата до 2033 г., съобщи правителството на консервативния премиер Петр Фиала.
Предходното правителство, начело с популиста-милиардер Андрей Бабиш, не беше одобрило година за прекратяването на използването на въглища, но консултативният орган към кабинета беше препоръчало това да стане към 2038 г. Според екологични организации подобен план не е достатъчно амбициозен, припомня АП.
Екоактивисти коментираха днес, че и 2033 е неоправдано късна година за приключването с въглищата.
Чехия планира да увеличи дела на ядрената енергия, докато съседна Германия трябва в края на 2022 г. да извади от експлоатация и последните си три ядрени реактора.
Германия и някои други страни членки на ЕС като Австрия се противопоставиха на контрапредложение на Европейската комисия, според което ядрената енергия и природният газ могат при някои условия да се смятат за устойчиви.
Чешкото министерство на промишлеността и търговията съобщи днес, че приоритетът му е да подкрепи ядрена и енергия от възобновяеми източници.
Чехия има шест ядрени реактора в две централи, които осигуряват една трета от електричеството в страната. Наскоро Прага финализира план за строителството на още един реактор и работи по планове за още няколко. /БТА


Тагове: Чехия, въглища, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg