EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия и Дания поетапно отварят магазини,ресторанти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия и Дания поетапно отварят магазини,ресторанти

mail17:15 | 16.04.2020прегледи 11476 коментарикоментари 0


Правителството на Чехия обяви план за постепенно отваряне на магазините и ресторантите в период от седем седмици за съживяване на икономиката след ограничителните мерки заради епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.
Малките магазини ще отворят от 20 април, по-големите от 11 май, а ресторантите и търговските центрове от 8 юни.
Ще има и частично отваряне на учебни заведения, включително и за провеждане на изпити, но нормалният ход на учебните занятия ще започне най-рано през септември с новата учебна година. Министърът на здравеопазването Адам Войтех обаче заяви, че планът ще зависи от спазването на хигиенните правила и от оценки на разпространението на коронавируса.
На този етап от чехите ще се изисква да продължат да носят маски. Степента на заразяване в страната е спаднала под 1, тоест един заразен предава вируса на по-малко от един друг човек, което е знак, че епидемията е в низходяща крива.
В момента в Чехия има 6101 заразени с коронавируса и 161 починали. В последните 10 дни новите случаи на заразяване са под 300 души дневно, а броят на хоспитализираните е под максималния капацитет на здравната система.

Датският народ успя до такава степен да спази противоепидемичните мерки, че част от тях ще може да бъдат отменени, съобщи премиерът на Дания Мете Фредериксен, цитирана от ДПА.
Броят на приетите в болница за лечение или за интензивни грижи заради Ковид-19 "спадна и дори в най-смелите си очаквания не сме се надявали ситуацията да се подобри дотолкова", каза Фредериксен на пресконференция днес.
Към днешния ден Дания, която е с население от 5,6 милиона души, е регистрирала 299 смъртни случая от Ковид-19 и общо около 6500 случая на заразяване.
От утре ще отворят детските градини и училищата до пети клас в около половината от 98-те общини в Дания според правителството.
Фредериксен имаше планирани разговори с парламентарно представените партии относно икономическите мерки и това как да бъде смекчен цялостният негативен ефект върху заетостта и икономиката.
Датският премиер обаче не поясни кои отрасли ще бъдат включени в първата вълна от рестартирането на икономиката. Ударението ще бъде поставено върху онези сектори, в които това е осъществимо от здравна гледна точка.
Според медии скоро ще започнат да работят отново обекти от дребния бизнес като фризьорските салони.
"Реакцията ни не беше прекалена", заяви Фредериксен относно строгостта на правителствените мерки, които включваха и затваряне на границите.
Очаква се да заработят и някои сектори от здравната система, които не се занимават с Ковид-19.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150