EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия въвежда "втори стълб" за пенсия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия въвежда "втори стълб" за пенсия

mail13:30 | 11.09.2012прегледи 536 коментарикоментари 0


Чешкият парламент одобри ключов за пенсионната реформа закон, който предвижда въвеждането от догодина на "втори стълб", конкуриращ сега съществуващата държавна система на пенсионно осигуряване, предаде Франс прес.
Камарата на депутатите гласува окончателно текста на второ четене, след като Сенатът го отхвърли. За да влезе в сила, законът, който бе предложен от десноцентристкото правителство на премиер Петър Нечас, трябва да бъде подписан от президента  Вацлав Клаус.
Реформата предвижда всеки чешки гражданин, навършил 18 години, да има право да внася три процента от своята вноска за пенсионно осигуряване в частни фондове, при условие че добави към нея сума, еквивалентна на два процента от вноската. Министърът на финансите Мирослав Калоусек увери, че защитата на клиентите на частните фондове ще бъде гарантирана, дори ако те фалират, чрез строго разделение на активите на акционерите и вносителите.
Вноската за задължителното пенсионно осигуряване в Чехия в момента се равнява на 28 процента от брутното възнаграждение. Пенсионната реформа в страната се налага поради застаряването на населението. Хората, навършили 65 години, възлизат на около 20 процента от населението на Чехия. Според официалните прогнози техният дял ще се удвои до 2050 г.

 


Тагове: Чехия, пенсия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg