EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Чехия връща евросредства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия връща евросредства

mail06:30 | 05.06.2019прегледи 935 коментарикоментари 0


Европейската комисия ще поиска от Чехия да върне 17 милиона и 400 хиляди евро, изплатени неправомерно под формата на субсидии на холдинг, контролиран от премиера Андрей Бабиш, съобщава АФП. Това твърдят чешки медии, като се позовават на проект на доклад от одитна проверка, извършена в началото на тази година по поръчение на Комисията.

При одита е било установено, че милиардерът Бабиш е продължил да получава постъпленията от холдинга "Агроферт" дори след като през февруари 2017-а го прехвърлил на два попечителски фонда. Това го е поставило в конфликт на интереси, тъй като в качеството си на политик е вземал меродавните решения за разпределението на еврофондовете.

Самият премиер отхвърли твърденията в чешкия печат като "мръсна лъжа". Бабиш увери, че финансите на "Агроферт" са изрядни и че няма да се наложи Чехия да връща пари на Евросъюза.

Чешки прокурори обмислят дали да предявят обвинения в криминални престъпления срещу премиера Андрей Бабиш, след като ЕК установи в доклад, че бизнесът му се е облагодетелствал незаконно от европейските фондове, предаде ДПА.

"Това, което е написано в доклада, е сериозно и може да стане основание за подозрение в криминално деяние", заяви чешкият главен прокурор Павел Земан пред чешкото радио.

Милиардерът Бабиш, лидер на популистката партия АНО, притежава огромна бизнес империя с фирми в земеделието, хранителната индустрия и медиите. Въпреки че Бабиш прехвърли холдинга си Агроферт в доверителни фондове през 2017 г., критици го обвиняват, че продължава да контролира непряко своя бизнес. Предварително разследване на ЕС, публикувано в чешки медии миналата седмица, стигна до заключението, че той е в конфликт на интереси.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886