EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия: Армия и полиция с най-висок рейтинг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия: Армия и полиция с най-висок рейтинг

mail15:34 | 30.11.2017прегледи 9047 коментарикоментари 0


Две трети от гражданите на Чехия имат високо доверие в армията и полицията, показва проучване, цитирано от  The Daily Prague Monitor.  Банките и съдилищата се ползват със същото доверие (53%), докато Църквата, медиите и неправителствените организации са далеч по-малко надеждни за гражданите. Проучванията показват, че ниското доверие в църквите през последните няколко години очевидно е свързано с негативната публична позиция по реституционния закон от 2012 г., в по силата на който са върнати имоти на клериците, конфискувани в годините на комунистическия режим.  Доверието в синдикатите е 38 % телевизиите – 35 %, НПО – 32 %. Около 30 % от гражданите се доверяват на пресата, докато на Църквата – едва 20 %.

Как е в България?

Според проучване на Алфа Рисърч, проведено през септември 2017 година, оценката за дейността на институциите потвърждава констатациите от предишни проучвания: преобладаващо доверие към президента и доминиращо недоверие към законодателната и съдебна власти.

Президентът Р.Радев продължава да се ползва с одобрението на мнозинството от българските граждани (54% срещу 13% неодобрение). След месеци на постепенен ръст обаче, мониторингът на обществените нагласи регистрира първи негативни индикации: от юни до септември положителните оценки за дейността му спадат от 57% на 54%, като следващите месеци ще покажат какъв ще бъде развоя в персоналния му рейтинг. Подкрепата си за президента започват да оттеглят предимно десни избиратели, дали му кредит на доверие при встъпването в длъжност.

Първите действия на парламента за есенния политически сезон задълбочават критиката към неговата работа. Положителните оценки за 44-то НС спадат от 15% до 12%, а отрицателните нарастват от 39% до 44%. Малко по-високо е доверието към неговия председател Д.Главчев - 17% положителни срещу 33% отрицателни оценки.

Установеният преди месеци положителен тренд в оценката за работата на полицията също спира развитието си. Въпреки, че остава с по-висок кредит на доверие от съда и прокуратурата, одобрението за работата й спада от 26% на 22%, срещу 38% отрицателни оценки.

Както и в предишни месеци, дейността на правосъдната система е съпътствана с най-висока обществена критика. Тя преобладава както за работата на съда (10% положителни срещу 58% отрицателни оценки), така и за тази на обвинението в лицето на главния прокурор С.Цацаров (9% положителни срещу 49% отрицателни оценки).


Тагове: Чехия, рейтинг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg