EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Четири града строят 21 хиляди апартамента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири града строят 21 хиляди апартамента

mail05:55 | 23.09.2016прегледи 1261 коментарикоментари 0


София, Варна, Бургас и Пловдив са градовете, които формират близо 70% от обема жилищно строителство в България. Общо за четирите града - 2 440 000 м² са в строеж или приблизително 21 000 апартамента. Данните представи инж. Пламен Андреев, управляващ партньор на „Планекс Холдинг“ в тв интервю. Анализът се базира на засичане на наличната публична информация за текущи строителни проекти, съпоставена с публикуваната на сайтовете на агенции за имоти. Макар и данните да са с известно приближение, те дават сравнително коректни данни за състоянието на пазара на жилища в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Според инж. Андреев държавната администрация може да подкрепи строителния бранш ако създаде Единна регистрационна система на строителните проекти. Общините разполагат с всички необходими данни – бруто РЗП в т.ч. подземно и надземно, функционално разпределение на площите, брой жилища, парко места и т.н. По този начин системата би функционирала като индикатор за бизнеса и предпоставка за саморегулиране на предприемаческата активност. Подобна реално функционираща система би превантирала евентуален строителен балон, какъвто се случи в годините след началото на финансовата криза.

София: Жилищните обекти в строеж в София са около 1, 46 млн. кв.м или около 13 400 апратамента. В разгънатата застроена площ се отчита наличието на подземни паркинги, изискуеми по закон и наличието на места на търговски обекти в сградите. Обектите в проектна фаза в столицата са приблизително 450 000 кв.м.

Варна: 347 000 кв.м. са жилищата в строеж във Варна, включително и „Св. Константин и Елена“ или близо 3 300 апартамента. Има около 400 завършени, но нереализирани на пазара жилища и обекти, които предстоят да стартират или са в предпроектна фаза за 180 000 кв.м.

Пловдив е изненадата на пазара на жилищно строителство, посочи инж. Андреев и допълни, че град, в който дълго време е нямало нови проекти в момента разполага с 495 000 кв.м. жилища в строеж или 4 000 апартамента.

Бургас е с най-малък обем на жилищно строителство, но само в челната четворка. Поморие, Слънчев бряг до Свети Влас и Сарафово са фактори, които пряко се отразяват на сектора в града и там жилищната площ в строеж е в размер на 138 000 кв.м. или приблизително 1 000 апартамента.

Покупката на жилище остава най-сигурният начин за запазване на спестяванията, а и при разумно отдаване под наем доходността на спестяванията е по-добра спрямо тази на депозитите в банките. Увеличава се броят на българите, живеещи в чужбина, които инвестират в жилища в България поради риска от обезценяване на спестяванията им, както и възможностите им да получат кредит от българска банка, който могат да обслужват без проблеми с доходите си. Стимулиращ фактор за това „връщане на капитали“ е политиката на някои банки да отпускат кредити на български граждани работещи в страните от ЕС.

В заключение в анализа се посочва, че няма предпоставки за промяна на настоящата ситуация в строителния сектор до средата на 2017 г. На общия фон България е сравнително спокойно място с добро местоположение и климат, с много възможности за инвестиции в лека и преработваща промишленост, изнесени производства, IT и аутсорсинг дейности и др., което я прави привлекателна дестинация. Натрупванията на спестявания в периода 2008 – 2015 г., несигурността и нерентабилността на спестяванията в банките ще са фактор до 2018 г.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093