EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Черен списък на ЕС за данъчни убежища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Черен списък на ЕС за данъчни убежища

mail07:15 | 06.12.2017прегледи 10771 коментарикоментари 0


Финансовите министри от Европейския съюз приеха черен списък на данъчните убежища, включващ 17 юрисдикции извън ЕС, за които се оценява, че не сътрудничат по данъчни въпроси.

Американска Самоа, Бахрейн, Барбадос, Гренада, Гуам, Южна Корея, Макао, Маршаловите острови, Монголия, Намибия, Палау, Панама, Сейнт Лусия, Самоа, Тринидад и Тобаго, Тунис и Обединените арабски емирства са страните в списъка според официални източници.
Други 47 юрисдикции са попаднали в обществено достъпен „сив“ списък на страни, които в момента не покриват стандартите на ЕС, но са се ангажирали да изменят данъчните си правила.

Валдис Домбровскис – зам.-председател на ЕК за еврото и социалния диалог:
„Относно списъка искам да подчертая, че има два списъка: черен със 17 юрисдикции, които се разглеждат като несътрудничещи с европейските институции, и сив с 47 юрисдикции, които са поели ангажимент да променят данъчните си правила. Ако го направят, няма да попаднат в черния списък.“

 

След многобройни разкрития на схеми за заобикаляне на данъчните закони чрез офшорни структури от компании и богати личности страните от ЕС започнаха през февруари тази година процедура за изработване на списък на данъчните убежища в опит да обезкуражат използването на компании фантоми в чужбина. Такива дружества в много случаи са законни, но могат да прикриват незаконна дейност.

Страните в черния списък могат да загубят достъпа си до европейско финансиране. Други възможни контрамерки ще бъдат определени през идните седмици.

ЕКОФИН одобри и опростена система за събиране и плащане на данък добавена стойност (ДДС) в сектора на онлайн търговията в съюза, като целта е да бъде намалена бюрокрацията и да се увеличат приходите от данъци за държавите членки. Компаниите, които продават в чужбина по интернет, ще прилагат ДДС по същия начин, по който и когато продават в собствената си страна.

Според новите разпоредби, които ще бъдат въведени през идните четири години, компаниите вече няма да трябва да се регистрират по ДДС във всяка страна от ЕС, в която продават. В момента компаниите плащат около 8000 евро (9490 долара) на държава, в която се регистрират, според Европейската комисия./тв Европа

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg