EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

ЧЕЗ трябва да спре арбитража

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ трябва да спре арбитража

mail07:25 | 19.01.2019прегледи 2087 коментарикоментари 0


Обърнете внимание на тези подписи, най-вече втория ред вляво - подписът на представителя на Чехия. С този подпис Чехия поема ангажимент да накара всички чешки държавни компании да спрат всички международни арбитражи, насочени срещу държави-членки на Европейския съюз. Така че арбитражът на ЧЕЗ срещу България отпада. Това е написал в профила си в социална мрежа икономистът Георги Ангелов.

Но по-важното е друго - 28 страни членки на ЕС декларират, че до края на годината ще анулират всички двустранни договори между държави от ЕС, които предвиждат международен арбитраж между инвеститор и държава. Страните членки на ЕС информират международните арбитражи и съдилищата, че нови арбитражи срещу държави членки на ЕС не могат да бъдат завеждани, а текущите трябва да се прекратят - а ако не се прекратят, решенията им не трябва да бъдат прилагани от съдилищата.

Всичко това произтича от решение на Европейския съд от миналата година (Achmea v Slovak Republic C-284/16), с което съдът реши, че международните арбитражи не са част от европейската съдебната система и са несъвместими с европейското законодателство.

На 6-ти март 2018 година Съдът на Европейския съюз (Court of Justice of the European Union) реши, че международният арбитраж между страни членки на ЕС е незаконен. Двустранните договори за защита на инвестициите, които имат арбитражна клауза, противоречат на правото на ЕС.

Конкретният случай, разглеждан от съда, е за арбитражно дело между холандска фирма и държавата Словакия. Словакия е осъдена от международния арбитраж на 25 милиона евро, но отказва да плати и обжалва в немския съд, който прехвърля въпроса към Съда на ЕС.

Според в. Политико в ЕС съществуват 196 двустранни договори за защита на инвестициите и на теория те би трябвало вече да са незаконни след съдебното решение.

 

Declaration of the Member States of 15 January 2019 on the legal consequences of the Achmea judgment and on investment protection
https://ec.europa.eu/…/190117-bilateral-investment-treaties…

Припомняме, че срещу България има няколко заведени дела основно от енергийни компании пред международни арбитражи, това са ЧЕЗ, ЕВН, “Енерго-Про” и “Овергаз”, исковете са за над 1 млрд. лева. Искът на ЕВН срещу България е заведен през 2013 г. в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID). Стойността му е 600 млн. евро. Делото е на финален етап, но още няма решение.След австрийците към арбитражния съд във Вашингтон се обърна “Енерго-Про”, делото е регистрирано през май 2015 г., а е образувано през февруари 2016 г. Според редица публикации претенцията е за 70 млн. лв. Към 20 декември 2018 г. е на етап представяне на документи.Третото дело, пак във Вашингтон, е на ЧЕЗ срещу държавата. То е регистрирано през юли 2016 г. От изявление на компанията става ясно, че искът е за стотици милиони евро. Към 28 ноември 2018 г. то още не е образувано, става ясно от сайта на арбитража.Както е известно последният арбитраж, който загуби България, бе този срещу“Атомстройекспорт”. Руската компания осъди НЕК за оборудването на АЕЦ “Белене” и се наложи държавната компания да плати 1,2 млрд. лева.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820