EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЧЕЗ не напуска България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ не напуска България

mail13:32 | 21.03.2010прегледи 637 коментарикоментари 0


ЧЕЗ не възнамерява да напуска България, е заявил мениджърът от централата в Прага Владимир Шмалц, който отговаря за чуждестранните придобивания и е член на надзорния съвет на "ЧЕЗ Разпределение България", съобщи българският клон на дружеството.
Според информация в пресата чешката компания води преговори с руски инвеститори за придобиване на имуществото й в България.
"Спекулации са твърденията от типа, че ЧЕЗ се изнася от България и не си струва да бъдат коментирани", е заявил Шмалц, цитиран от говорителя на централата в Прага Ева Новакова.
"За петте години в България ЧЕЗ инвестира само в разпределителната мрежа 368 милиона лева, от които 94 милиона лева през 2009 г. За следващия едногодишен период компанията предлага да удвои инвестициите си в сравнение с предходната година. Сега в структурите на ЧЕЗ работят 4300 души, като компанията осигурява надеждно електричеството в 10-те области на Западна България", се посочва в съобщението.
Според регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера, за инвеститорите в енергийния сектор ситуацията в момента е трудна и вече е станало ясно, че някои обмислят възможности за оттегляне от страната. "ЧЕЗ няма такова намерение и ще продължи да работи за развитие на бизнеса си в България, както и да инвестира в страната. Надяваме се, че заявените от новото българско правителство намерения за ускоряване на процеса по либерализация на енергийния пазар ще допринесат за подобряването на бизнес климата в сектора", заявява той.
По думите му относно ТЕЦ "Варна" компания обмисля възможности за увеличаването на производството на електроенергия. Търсим най-доброто решение за развитие на централата и проучваме възможности за синергия и потенциални партньорства с други компании, например на базата на вертикална интеграция /доставка на въглища/, посочва Вавера.
Това, според него, не означава непременно продажба на ТЕЦ "Варна", като чешката компания ще избере такова решение, което, след внимателна преценка, ще доведе до оптимален режим на производството на електрическа енергия в централата, както и ще осигури достатъчно електроенергия за България.


Тагове: Чез, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182