EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЧЕЗ: 5000 кражби на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ: 5000 кражби на ток

mail12:37 | 07.09.2017прегледи 9884 коментарикоментари 0


От началото на годината до края на август сме констатирали 5000 нарушения свързани с кражба на ток. Това каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България", в интервю за Агенция "Фокус". По думите му явлението няма географски особености - кражби в значителни количества има във всяка една от десетте области в Западна България, в които ЧЕЗ поддържа мрежата. "Като област Враца е първенец. Изключвам столицата, защото е несъпоставима. Ако говорим за селища рекордьори, това са Ловеч, Благоевград, Бяла Слатина, Дупница, Перник, Самоков, села като Търнак, Лесново, Бутан и др.", коментира той.
"Причината да съпоставим кражбите на електроенергия в центровете на големите градове с кварталите, населявани от представители на ромската общност, е увеличеният обем на кражби от стопански потребители. Ясно е, че един стопански потребител консумира в пъти повече от един битов потребител. А причината да достигнем до намаление на щетите от кражби на електроенергия в районите с компактно население е, че приложихме индивидуализиран подход към тези райони и спрямо него насочихме усилията си за ограничаване на нарушенията", обясни Станчев. По думите му борбата с това явление има две страни – техническа, т.е. адекватни технически решения, реконструкции на мрежите и осигуряване на подходящо модерно оборудване, и човешка – инвестиция в придобиване и подобряване на професионалните умения на екипите на ЧЕЗ. "От една страна правим така, че да бъде физически и технически невъзможно да се краде ток. Разбира се, изключения винаги има, не само ние сме креативни, затова и анализираме и развиваме всеки район индивидуално. От друга страна - поставяме в основата на подхода и постоянните проверки и прекъсване на незаконните присъединявания. В същото време работим с местните общности и полагаме усилия за информирането на хората в районите, населявани с представители на ромската общност, например как да пестят електроенергия, какви възможности имат за разсрочване на плащанията и т.н. Сътрудничим и с общините, можем да разчитаме на тяхната подкрепа. Резултатите са обнадеждаващи и ни мотивират да продължим в тази посока", каза още главният оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България".
Виктор Станчев заяви, че няма отраслова спецификация относно това кои стопански потребители злоупотребяват най-често и в най-големи количества. "С други думи - стопански потребители от всякакъв вид – ресторанти, заведения, производства. Напоследък наблюдаваме един сравнително нов феномен, който е свързан с нерегламентирано ползване на електроенергия - т.нар. и добиващият все по-голяма популярност биткойн майнинг. За да се занимава някой с такава стопанска дейност са му нужни мощни сървъри, които консумират огромни количества електроенергия. Най-големият му разход е именно токът. Затова той се ориентира към „безплатното“ му използване. Вече имаме няколко подобни разкрити случая. Този бизнес не е нелегален, но със сигурност кражбата на ток е незаконна. Не е ясно и как е регламентиран казусът с данъците, но това е работа на други", коментира Станчев.


Тагове: кражби, ток
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg