EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Частни фирми да не искат ЕГН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Частни фирми да не искат ЕГН

mail07:36 | 23.03.2018прегледи 2320 коментарикоментари 0


Частните фирми да не искат ЕГН от клиентите си, за да ги обслужват. Вместо това да се въведат специални кодове. Тази промяна бе предложена от премиера Бойко Борисов в четвъртък. “В момента не можете и телевизията да си платите, без да ви поискат ЕГН”, обясни той. Искат го и доставчиците на еленергия, вода, телефонни услуги, банки.

Във вторник правителството ще обяви конкретните си намерения за промяна в закони, свързани със защитата на личните данни. Те се правят заради влизането в сила от 25 май на новия регламент, с който ЕС въвежда по-голяма защита. В обхвата на личните данни се включват имейлите и IP адресите, а глобите ще стигат 20 млн. евро или 4% от оборота на нарушителя.

Борисов е насрочил съвещание с вицепремиера Томислав Дончев, шефа на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, агенцията за електронно управление. Ще участва и бившия шеф на агенцията, сега председател на КРС Росен Желязков, обясни премерът. Промените в българския закон за личните данни се обсъждали от 2016 г.

Репортаж на bTV вчера показа как с прости програми може да се генерира ЕГН по рождената дата и да се злоупотреби с него. Репортери твърдят, че така получили номера на премиера и главния прокурор. “Всичките ми данни са в интернет, това е добре, защото хакерите могат да проверяват всякакви глупости, които се пишат за мен”, коментира Борисов. Цацаров пък се жалва като частно лице от осветеното му ЕГН в комисията за личните данни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg