EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Част от парите за „Белене” - в хидровъзел в Родопите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Част от парите за „Белене” - в хидровъзел в Родопите

mail14:02 | 16.03.2010прегледи 762 коментарикоментари 0


Пореден рунд за това как са похарчени парите, отпуснати за проекта АЕЦ Белене стартира днес.
Около 600 млн. евро са документираните и осчетоводени разходи на площадката
на АЕЦ "Белене" от последния "напън за строителство", съобщи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Отпуснатият от БНП Париба кредит в размер на 250 млн. евро, предназначен за втората АЕЦ , е бил похарчен за други проекти, отговори по-късно управителят на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, цитиран от БТА. Както е известно тази компания е консултант на проекта.
Заемът от банката е бил предоставен на Националната електрическа компания (НЕК), като тя е пренасочила голяма част от парите към  хидровъзел "Цанков камък", твърди още Манчев. Инвеститор и собственик на обекта е Националната електрическа компания (НЕК), като финансирането е осигурено чрез банкови кредити, без държавна гаранция. Стойността на хидровъзела е над 220 милиона евро.
80% от средствата за Белене, колкото и да са те в действителност, са платени на руската "Атомстройекспорт" и френската "Арева", като и на консултантите - "Делойт и Туш" и "Риск инженеринг". Само 97 млн. евро са похарчени за разрушаване на съществуващата инфраструктура на площадката, казва Манчев, но допълва, че 30% от сумата не е издължена.
В АЕЦ "Белене" работят 300 човека, като сега по-голяма част от тях трябва да бъдат съкратени, прогнозира консултантът. Днес премиерът е на посещение на ядрената площадка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg