EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чай - какво знаем за сектора?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чай - какво знаем за сектора?

mail12:05 | 22.05.2023прегледи 672 коментарикоментари 0


Чаят е най-консумираната напитка в света след водата и може да донесе ползи за здравето и благосъстоянието на потребителите. През последните десетилетия световната чаена индустрия отбеляза бърз растеж със забележително нарастващ брой потребители в световен мащаб. По-специално, на пазара се е разширила консумацията на чай от младежкия сегмент.

Освен това секторът на чая допринася за социално-икономическото развитие, като представлява основен източник на заетост и доходи за милиони бедни семейства по света.

Световното производство на чай възлиза на над 18 милиарда долара годишно, а в него участват около 13 милиона души. Изчислено е, че в четирите основни страни производителки (Китай, Индия, Кения и Шри Ланка) около 9 милиона производители на чай са дребни собственици. 

Значителни предизвикателства за дребните стопани

Дребните стопани, много от които са жени, представляват 60 процента от световното производство на чай и те са "гръбнакът" на сектора, заяви генералният директор на ФАО. Той подчерта, че "чаят представлява основният източник на препитание за милиони бедни семейства, най-вече в страни с по-ниски доходи", но те са изправени пред няколко предизвикателства, включително ниски изкупни цени, слаби консултантски услуги, ограничени пазарни канали, лош достъп до кредити и технология и препятствията пред постигането на стандартите за качество.

Ку подчерта, че малките предприятия за чай трябва непрекъснато да обновяват и да изследват нови начини за по-добро вършене на нещата, за да останат жизнеспособни в една все по-конкурентна пазарна среда. "Дигитализацията и ориентираните към иновациите решения, както и достъпът до финансиране, са от съществено значение за бъдещата устойчивост на чаения сектор и за увеличаване на неговия принос към Програмата до 2030 г. и постигането на Целите за устойчиво развитие.

Изложба и събитие за дегустация на чай се проведоха като част от празника в сътрудничество с Гилдията на жените на ООН.

Изложбата има за цел да образова посетителите за ключовата роля, която секторът играе за дребните стопани и поминъка в селските райони, и неговия принос за постигането на Целите за  устойчиво развитие, както и да покаже значението на жените по веригата на стойността на чая./БТА


Тагове: чай, индустрия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158