EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чавес национализира и производството на кафе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чавес национализира и производството на кафе

mail10:08 | 12.11.2009прегледи 681 коментарикоментари 0


Президентът на Венецуела Уго Чавес национализира две големи компании за кафе в страната - Fama de America и Cafeca, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.
Държавата поема контрола върху двете фабрики за обработка, разфасовка и преработка на кафе. Национализират се освен това складовете, центровете за търговия на едро на тези компании и техните филиали. Те преминават към Министерството на селското стопанство и земята с цел да се развива отрасълът и да бъдат създадени нови работни места, се допълва в президентския указ. Размерът на компенсациите на вече бившите собственици на компаниите ще бъде определен при преговори.
Процесът на национализацията по силата на "боливийската революция" и построяването на венецуелския модел на "социализма на ХХI век" бе активизиран през май 2007 година, когато под контрола на държавата преминаха всички петролни транснационални компании, действали във Венецуела според споразумения, сключени в началото на 90-те години на миналия век.
През тази година национализацията обхвана риболовния флот, няколко завода за преработка на ориз, редица земеделски стопанства, принадлежащи на чуждестранни компании и по-специално на Coca-Cola.
През май бяха национализирани 74 компании, работещи като подизпълнители в областта на добива на петрол по договори сключени с държавната група Petroleos de Venezuela.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053