EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Цялата АМ "Хемус" готова до 7 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цялата АМ "Хемус" готова до 7 години

mail06:25 | 02.07.2017прегледи 1746 коментарикоментари 0


В настоящия мандат на правителството ще бъдат изцяло построени най-малко 75 км от АМ „Хемус“, ще стартира доизграждането  на още 30 километра, а цялата магистрала ще бъде завършена до седем години, каза на дискусията „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север“ във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Наков.

Регионалният министър съобщи, че през следващата седмица ще бъде подписан договорът с избрания строител на 9,3-километровия участък на АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза. Обектът ще се изпълнява на инженеринг, което означава, че изпълнителят първо ще направи проектиране на трасето, а строителството ще започне през 2018 година.

От думите на Николай Нанков стана ясно, че приключва работата на оценителната комисия, която трябва да избере изпълнител за участък с дължина от 16,2 км от магистралата между Шумен и Търговище. Ако процедурата не бъде обжалвана, в началото на юли ще има избран строител другата и работата по проекта, който ще се изпълнява на инженеринг, ще стартира още през тази година.

Прави се техническо проектиране за 50-километровия участък между Боаза и разклона с второкласния път за Плевен и Ловеч, съобщи още министърът. Проектите трябва да са готови до края на годината и през следващата да се избере изпълнител на строителството.

Има готови идейни проекти за оставащата част от съоръжението с дължина 175 км от разклона при второкласния път до п.в. Буховци. Около 1,5 млрд. лв. е индикативната стойност на проекта, който е разделен два големи етапа с по три подетапа. Предстои да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда, за се изберат варианти на трасе. В зависимост от проектната готовност ще има възможност за поетапно възлагане на работа в рамките на настоящия мандат, съобщи министър Нанков и посочи, че автомагистрала „Хемус“  се очаква да бъде завършена в цялост до седем години.

Нанков припомни, че Агенция „Пътна инфраструктура“ събира от винетни такси по 320 млн. лв. на година. „200 млн. лв. от тях са от собственици на леки автомобили, а останалите 120 млн. – от тежкотоварните. Николай Нанков подчерта, че с внедряването на тол системата България ще бъде една от първите страни в Югоизточна Европа със самоиздържащ се пътен сектор, тъй като се очаква приходите да бъдат около 1 млрд. лв. годишно. Около 500 млн. лв. повече ще бъдат постъпленията от тежкотоварни автомобили, като въвеждането на тол системата няма да натовари собствениците на автомобили до 3,5 тона, които ще продължат да плащат електронна винетка. Постъпленията от тол системата ще допринесат за повишаването на сигурността и безопасността на пътната инфраструктура и ще позволят завършването на АМ „Хемус“.

С въвеждането на ТОЛ таксите този несправедлив модел ще бъде сменен и ще се генерират средства както и за АМ  „Хемус“, така и за високоскоростния път между Русе и Велико Търново“, обясни министърът.

Днес е взето решение за пълното ограничаване на движението на тежкотоварни автомобили по магистралите в България за следващите два месеца, каза още Николай Нанков.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg