EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Цоцорков: България първо лидер в ЮИЕ & по-късно в ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цоцорков: България първо лидер в ЮИЕ & по-късно в ЦИЕ

mail13:00 | 17.06.2015прегледи 1447 коментарикоментари 0


Българската минно-геоложка камара (БМГК) представи два анализа на конкурентоспособността на българската икономика, разработени от Центъра за икономическо развитие и Центъра за изследване на демокрацията. Три са основните области, които имат нужда от специално внимание и реформи, за да е успешна България в регионален и световен план – образование, енергетика и ефективност на администрацията.
„Настоящите анализи са опит за добавена стойност от страна на четирите национално представени работодателски организации и на двата национални синдиката, които споделят този подход, към управленските усилия на всяко едно правителство. С модела за повишаване на конкурентоспособността на страната ни можем да си поставим ясно измерими цели: в краткосрочен план България да е икономически лидер в региона на Югоизточна Европа, в средносрочен – да се утвърди като една от най-силните икономики на Централна и Източна Европа, а в дългосрочен – да имаме способността да се мерим със средните нива на ЕС-15. Но, за да стигнем до там, ни е нужен нов модел за стратегия и дългосрочна управленска програма, чрез който да се постигне повишаване на конкурентоспособността, както и да се следи за напредъка, да се планират нужните корективни мерки и да се развиваме.“ – каза по време на дискусията проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на БМГК. Проф. Цоцорков е председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД - най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище и Пазарджишка област.
Основен извод от изследването на ЦИР е, че българската икономика не е достатъчно конкурентоспособна, въпреки някои положителни промени. „Има нужда от спешни мерки във всички области, но някои са приоритетни. Например: институции, иновации, инфраструктура, инвестиции, образование, както и да се насърчат МСП и да се използват по-ефективно европейските фондове.“ – обобщи данните от анализа на ЦИР д-р Мария Прохаска.
„Профилът на конкурентоспособността на България е динамичен през годините и това е обяснимо. Например, на 4-то място сме били по фактора „цени“ през 2013 г., докато през 2014г. – сме 13-ти. Това е както добре, така и не – защото ниските цени на заплащане могат да привлекат инвеститори, но това не се отразява добре на покупателната способност на населението.“ – акцентира д-р Тодор Галев, автор на един от докладите. Сред целите на Програмата за ускоряване на икономическия растеж на ЦИД са дългосрочно планиране, съгласуване на цели в ключови области като образование, здравеопазване, екология, както и нужда от методика за оценка от напредъка – добави още той.


Конкурентност на България през 2014 година
България - 54-та позиция сред 144 страни
Стойност на индекса - 4.37 (максимална стойност 7)
България изпреварва: Румъния (59), Унгария (60), Словения (70), Словакия (75), Хърватия (77), Гърция (81)

Къде сме най-добри:
-Макроикономическа среда (36)
-Технологична готовност (41)

Къде сме най-слаби:
-Институции (112)
-Иновативност (105)
-Състояние на бизнеса (105)
-Пазар на труда (67)

Основни пречки пред бизнеса - към 2014 година
-Корупция
-Неефективна държавна администрация
-Затруднен достъп до финансиране
-Политическа и правителствена нестабилност
-Липса на квалифицирана работна ръка
 

Данни: Център за икономическо развитие

 снимка:сайт на компанията "Асарел Медет"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896