EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цифрово евро - следаща фаза на проекта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цифрово евро - следаща фаза на проекта

mail07:58 | 20.10.2023прегледи 424 коментарикоментари 0


Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши днес да премине към “подготвителната фаза“ в проекта за цифровото евро, информираха от банката. Решението е в резултат на приключилата работа по “проучвателната фаза“ започнала през октомври 2021 г. чийто резултат бе публикуван днес в  доклад, пише в интернет страницата на ЕЦБ.

Избраният от ЕЦБ дизайн на цифровото евро ще осигури широк достъп на гражданите и бизнеса до него посредством дистрибуцията му от посредници, които ще са под надзор, каквито са банките.

Дизайнът предвижда цифровото евро да наподобява дигитална форма на парите в брой, позволявайки извършването на всички видове цифрови плащания в рамките на еврозоната. То ще бъде широко достъпно и безплатно при обичайна ежедневна употреба, налично както онлайн, така и офлайн, уточняват от ЕЦБ. Дизайнът му ще осигури най-високо ниво на поверителност. На потребителите ще им бъде осигурена възможността за незабавни плащания чрез дигиталната валута на централната банка. Ще е възможна и употребата от едно лице към друго, за електронна търговия и в правителствени трансакции.

“Никой друг платежен инструмент не притежава всички тези характеристики,“ казват от ЕЦБ. “Цифровото евро ще запълни празнотата“.

Следващата подготвителна фаза ще започне на 1 ноември и се предполага, че ще продължи две години. Работата тук ще обхваща приключване на текстовете от наръчника за цифровото евро и подбора на доставчиците, които да развиват платформата и инфраструктурата за цифровото евро. Предвиждат се и тестове за пригодността на цифровото евро към изискванията на Евросистемата, нуждата на гражданите.    

Началото по подготвителната фаза не означава взето решение за емитиране на цифрово евро, уточняват още от банката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037