EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ципрас с нови предложения към фермерите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ципрас с нови предложения към фермерите

mail12:50 | 19.02.2016прегледи 857 коментарикоментари 0


Народното събрание прие Декларация във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцки фермери. Декларацията беше приета единодушно с гласовете на 186 депутати. Българският парламент настоятелно приканва гръцките власти да предприемат необходимите мерки за въвеждане на ред и за осигуряване на свободно движение през границата. Народното събрание настоява отговорните български институции да продължат усилията си в посока на разрешаване на кризата в двустранен план. Парламентът настоява ЕК в ролята си на пазител на европейските договори и съблюдаващ прилагането им да вземе незабавно отношение по случая, включително и да започне наказателна процедура срещу правителството на Република Гърция.

Затворени за движение са всички гранични пунктове с Гърция - „Кулата-Промахон“, „Илинден-Ексохи“, „Капитан Петко войвода-Орменион“, „Златоград-Термес“, „Ивайловград-Кипринос“ и „Маказа-Нимфея“. Това съобщи за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин дежурният служител в пресцентъра на МВР. По-рано граничните пунктове „Златоград-Термес“ и „Ивайловград-Кипринос“ бяха отворени за леки коли и микробуси под 3,5 тона. След това протестиращи затвориха първо ГКПП „Златоград“, а след това и „Ивайловград“.

Гръцкото правителство обсъжда възможност да излезе с контрапредложение пред фермерите в момент, когато продължават земеделските блокади по пътища и гранични пунктове в цялата страна в знак на протест срещу спорната пенсионна реформа, съобщава в. "Та неа".
Очаква се въпросното контрапредложение, изготвено от министерството на труда, да бъде оповестено от премиера Алекис Ципрас на поисканата от фермерите среща с него.
Според изданието контрапредложението на правителството щяло да включва по-ниски данъчни ставки за фермерите за периода 2017-2019 г. Например, ставката върху доходите за 2017-2018 г. да падне до 10 на сто. Правителственият законопроект предвиждаше първоначално ставка от 14 на сто за 2017 г., 17 на сто за 2018 г. и 20 на сто за 2019 г.
Правителството на Ципрас отива на този ход на фона на ескалиращо социално напрежение в страната.
Блокади и контраблокади има на границата с България. Товарни камиони са блокирани и от двете страни на границата с Турция. Протести и блокади има също в района на Халкидики и край Солун и по основните пътни артерии - австомагистралата Егнатия и тази между Атина и Солун.
Фермерите възнамеряват да "обсадят" Солунското летище. Земеделски производители от Западна Гърция пък обявиха, че са решени да продължат протестите, като блокирани остават граничните пунктове с Македония, съобщават гръцките медии.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg