EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИЕ – $172 млрд. за енергийна ефективност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИЕ – $172 млрд. за енергийна ефективност

mail14:00 | 14.09.2012прегледи 1098 коментарикоментари 0


Най-малко 172 млрд. долара трябва да бъдат инвестирани в енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници в Централна и Източна Европа през следващите седем години, за да започне намаляването на CO2 емисиите в региона, както и за да се създадат стотици хиляди така необходими работни места, според проучване, публикувано от CEE Bankwatch за Централна и Източна Европа. Следващият бюджетен период на ЕС (2014-2020г.) може да допринесе за постигането на тези цели, ако бъдат спрени късогледите опити на някои страни-членки да се намали общия размер на бюджета.
Проучването на CEE Bankwatch съдържа информация за нужните инвестиции в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за седем страни от Централна и Източна Европа: Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Словения, България и Латвия. Нужните инвестиции в тези седем страни възлизат на 24 млрд. и 626 млн. евро годишно, което означава общо 172 млрд. и 382млн. евро за седем години.

Миналата есен, ЕК предложи да се отделят приблизително 30 млрд. и 83 млн. евро за всички 27 страни-членки на ЕС за прилагането на мерки за намаляването на въглеродните емисии. Тези средства са предвидени в следващия европейски бюджет, основно в регионалните фондове (Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд).
“В сравнение с нужните за седемте страни от Централна и Източна Европа, сумата, предвидена от европейската изпълнителна власт, е крайно недостатъчна и може да е само малък тласък в правилната посока“, коментира Ондрей Пасек, координатор на изследването на Bankwatch. „Ако страните-членки решат да орежат всички средства за енергийна ефективност в следващия бюджет на ЕС, то всяка надежда за истинска положителна промяна е напразна.“
“Правителствените и научни проучвания, отнасящи се до вече съществуващите проекти и до прогнози за бъдещето, разгледани от Bankwatch в това проучване, показват, че инвестициите в енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници водят не само до положителни промени в климата, но и до положителни икономически резултати и създаване на нови работни места. Последното не може да бъде пренебрегвано по време на икономическа криза.

Например, според българската Национална програма за обновяване на жилищните сгради, обновяването на 680 000 домакинства до 2020г. може да доведе до намаляване на емисиите CO2 с половин милион тона. В същия момент, може да създаде над 60 000 нови работни места. За да се постигнат тези резултати, трябва да бъдат инвестирани 2.1 млрд. евро до 2020г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg