EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИЕ: Хората два пъти по-богати за 9 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИЕ: Хората два пъти по-богати за 9 години

mail09:15 | 15.05.2014прегледи 1170 коментарикоментари 0


Нетното финансово богатство на домакинствата в Централна и Източна Европа е нараснало повече от два пъти за периода 2004-2013 г. до близо 780 млрд. евро, показват последните данни от анализ на финансовата група УниКредит за региона на ЦИЕ. Данните бяха представени на Годишната среща на ЕБВР във Варшава.

Финансовото богатство на домакинствата в България е 24,939 млрд. евро и е най-ниско в сравнение с всички останали страни в ЦИЕ, макар че се е увеличило над три пъти от 2004 година. Българите държат общо 82 процента от парите си в кеш и под формата на депозити, а едва 18 процента са в акции, взаимни и пенсионни фондове.

Въпреки отчетения растеж, нетното финансово богатство на домакинствата в региона на ЦИЕ спрямо БВП все още е около една четвърт в сравнение с развитите страни, показва изследването. Световната финансова криза от 2008 - 2009 г. и в по-малка степен кризата с Европейския държавен дълг от 2011 г. са довели до временен спад във финансовото богатство основно поради загуби на капиталовите пазари.

През 2013 г. нетното финансово богатство на Австрия, Германия и Италия възлиза на 6,8 трилиона евро. Доближаването на нетното финансово богатство на домакинствата от ЦИЕ до това на западноевропейските страни ще продължи главно по линия на нарастване на инвестициите и спестяванията на населението в тези държави, коментира Джани Франко Папа, директор на УниКредит за ЦИЕ.

В резултат на кризата от 2008 - 2009 г. голяма част от активите на домакинствата са прехвърлени в парични активи, показва анализа на банковата институция. Едва в последно време постепенно се възвръща доверието в пенсионни фондове, застрахователни продукти и инвестиции с дългосрочна перспектива. Тази тенденция ще се задълбочава през следващите години. Увеличаването на средствата под управление ще диверсифицира портфейлите на домакинствата и ще насърчи развитието на местните капиталови пазари.

Анализът показва още, че жилищните кредити в региона на ЦИЕ ще нарастват по-бързо от потребителските. Тази тенденция е налице във всички страни, включително и България, и най-вероятно ще се запази, смятат финансовите анализатори. За периода 2004 - 2008 г. годишният растеж на жилищните кредити достига 37,8%, а за периода от 2008 до 2013 г. Този растеж е 8,2%. Потребителските кредити са нараствали съответно за първия период с 31,6%, а за втория - с 0,8%. През миналата година делът на жилищните кредити в общия размер на финансовите задължения на домакинствата от ЦИЕ достига 57% като в данните са включени и Русия и Турция.

Общите финансови задължения на домакинствата в региона през изминалата година са достигнали около 20% от БВП на ЦИЕ, докато в Австрия, Германия и Италия те са 59% за миналата година, показват данните от анализа. В същото време общият размер на финансовите активи като дял от БВП в региона на ЦИЕ е 45%, докато в трите изброени страни от ЕС този дял е 207%. Банките остават основни финансови посредници на домакинствата от ЦИЕ, показва още анализът. Банките дори ще увеличат ролята си като се превърнат и във финансови съветници за домакинствата. По този начин те ще дадат възможност на домакинствата да открият баланса между финансовите инвестиции и кредитите, смятат анализаторите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg