EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Централната гара на София на концесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Централната гара на София на концесия

mail12:56 | 01.04.2010прегледи 2868 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

4 железопътни обекта,  5 пристанища и 6 летища са планирани за концесиониране в стратегическа програма 2010 – 2013 г. на транспртното министерство. Икономическият ефект от отдаването на концесия се очаква да надвиши 1 млрд. лв., заяви днес зам. - министър Камен Кичев. 
Централна жп гара София; жп гара Подуяне; централна жп гара Пловдив и централна жп гара Варна ще бъдат управлявани от концесионери. Зам. - министърът на транспорта Кичев коментира, че към момента все още няма заявен интерес към жп обектите.
Такава ще бъде съдбата и на пристанищата в Бургас, Варна, Русе, Видин и Лом.
Летищата в  Русе, Горна Оряховица, Стара Загора, карго терминал Пловдив, Пловдив и карго терминал София ще са летищните инфраструктурни обекти, отдадени на концесия.
Към момента са сключени 7 концесионни договора, заяви Венета Маркова, експерт в министерството. За изминалата година приходите от концесионни плащания в държаванта хазна са били над 17 млн. лв. За 2008 г. те са били 18 млн. лв, за 2007 – 8 млн.лв., за 2006 – 5,7 млн.лв, а за 2005 г. едва 92 хиляди лева.
„Концесиите са правилният начин за ръководство и управление на държавните предприятия и ведомства. Ролята на държавата е да събира девиденти, а не ръководи предприятията”, заяви Камен Кичев.
По думите му държавата не е в състояние да инвестира, а концесионерът е този, които трябва да изгради необходимата инфраструктура. Очаква се транспортите обекти да привлекат вниманието освен български,  и на чуждестранни инвеститори. Проектите вече са представени в Кувейт и Катар.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg